14.04.2010. / 17:23

Autor: Hina

Slovenija se ne protivi otvaranju hrvatskih pregovaračkih poglavlja

"Slovenija se zauzimala da se pristupna konferencija održi kasnije kako bi Hrvatska mogla otvoriti poneko poglavlje više, ali španjolsko predsjedništvo EU-a za to nije bilo zainteresirano", rekao je Balažic

Milan BalažicMilan BalažicSlovenija se ne protivi otvaranju i zatvaranju preostalih poglavlja u pristupnim pregovorima Europske unije i Hrvatske, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.

Slovenija također, tvrdi Balažic, žali što će u ponedjeljak na pristupnoj konferenciji biti zatvoreno samo jedno poglavlje - ono o slobodnom protoku robe, a ni jedno od triju preostalih neće biti otvoreno.

"Za pristupne pregovore Hrvatske s EU-om, što se tiče Slovenije, upaljena su sva zelena svjetla i žao nam je što će u ponedjeljak na pristupnoj konferenciji biti zatvoreno samo poglavlje o slobodnom protoku robe i što neće biti otvoreno nijedno novo", rekao je Balažic novinarima.

Po njegovim riječima Slovenija nije suzdržana glede otvaranja preostalih triju poglavlja - o pravosuđu, tržišnom natjecanju te vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici.

"Slovenija se zauzimala da se pristupna konferencija održi kasnije kako bi Hrvatska mogla otvoriti poneko poglavlje više, ali španjolsko predsjedništvo EU-a za to nije bilo zainteresirano", rekao je Balažic.

Istaknuo je kako Slovenija želi da se u vezi s pregovorima Hrvatske i EU-a riješi i pitanje devizne štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke, no dodao je da to nije predmet pregovora koji se o otvorenim pitanjima vode u okviru međudržavnog povjerenstva što su ga uspostavili predsjednici dviju vlada Borut Pahor i Jadranka Kosor.

Slovenija pitanje štediša povezuje s nemogućnošću slovenskih banaka da djeluju u Hrvatskoj, a zahtijeva da se stara devizna štednja smatra sukcesijskim pitanjem i da se rješava u pregovorima u baselskoj banci za međunarodna poravnanja (BIS).

Slovenski novinarski izvori bliski izvorima vlade tvrde da se Pahor o tom pitanju kani izravno dogovoriti s Jadrankom Kosor na njihovu sljedećem sastanku.

Balažic je rekao kako mu se čini "očitim" da je slovensko stajalište o pitanju štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke uklopljeno u zajednička pregovaračka stajališta EU-a u procesu pregovora s Hrvatskom, ali nije želio navesti pojedinosti i moguća rješenja tog pitanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika