Objavljeno u Nacionalu br. 753, 2010-04-20

Autor: Sandra Županić

TOP STIPENDIJA za Top studente

Split u utrci za stipendiju

NA EKONOMSKOM FAKULTETU U SPLITU održan je 14. travnja okrugli stol na temu 'S faksa na posao ili na burzu' te je predstavljena Top stipendija za Top studente

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH
Top studenti Paško Burnać, Ana Kundid, Lana Kekez i Dane Galić sudjelovali su na predstavljanju
Top stipendije u SplituNAJBOLJI OD NAJBOLJIH Top studenti Paško Burnać, Ana Kundid, Lana Kekez i Dane Galić sudjelovali su na predstavljanju Top stipendije u Splitu“Za mene je Top stipendija značila potvrdu svestranosti znanja i ostalih vještina. Predivan je osjećaj doći na svečano proglašenje u Zagreb i biti prozvan kao dobitnik”, rekla je na predstavljanju Top stipendija za top studente, 14. travnja u Splitu na Ekonomskom fakultetu, dobitnica najveće stipendije u Hrvatskoj Maja Marasović.

Stipendijski fond Top stipendije ove godine iznosi 1,2 milijuna kuna, a osigurali su ga Nacionalovi partneri ove akcije INA, Erste Card Club, Vipnet, Hrvatska poštanska banka, Turisthotel, Tankerska plovidba i Janaf. Ove će godine biti dodijeljeno ukupno 30 stipendija najboljim studentima iz cijele Hrvatske. Ove godine predstavljanje Top stipendije održava se u vidu okruglog stola s temom “S faksa na posao ili burzu”. U Splitu su u raspravi sudjelovali Top studenti, predstavnici Sveučilišta u Splitu i Ekonomskog fakulteta, predstavnici partnera ove stipendije INA-e i Erste Card Cluba te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Dobitnici Top stipendije Ana Kundid, Maja Marsović, Paško Burnać, Dane Galić, Lana Kekez i Josip Vasilj rekli su da im je Nacionalova stipendija veliko priznanje za trud i rad tijekom studija te da je čast biti u prestižnom društvu dobitnika. Ana Kundid Top stipendiju je dobila 2005., diplomirala je 2007., a karijeru je nastavila na matičnom Ekonomskom fakultetu u Splitu te nije imala problema pri traženju posla o čemu je rekla: “U znanje se isplati ulagati jer možda je situacija trenutačno loša, ali poslodavci će prepoznati znanje i trud. Mladi ljudi danas se previše opterećuju kalkulacijama koji fakultet odabrati da bi kasnije dobro zarađivali. Umjesto toga vrijeme bi trebali posvećivati stvarima koje ih zaista zanimaju jer samo ako radiš nešto što zaista voliš možeš pokrenuti promjene.

Nema smisla čekati na posao – smatram da se svatko treba sam aktivirati. Namjeravam magistrirati, a nakon toga i doktorirati. Želim nastaviti raditi na fakultetu i predavati.” Dobitnica Top stipendije Lana Kekez, koja je na Umjetničkoj akademiji diplomirala konzervaciju i restauraciju, istaknula je da su najveći problemi mladih pri zapošljavanju nedostatak iskustva i da postoje zanimanja, poput njezinog, gdje je vrlo teško naći posao. “Cijeli sam studij bila među najboljim studentima, ali problem je to da u mojoj struci gotovo nema posla osim na fakultetu što je isto teško dobiti. Na fakultetu radim otkako sam diplomirala, a privatno restauriram s kolegicama jer je to jedini način da steknem radno iskustvo potrebno za stručni ispit. Hrvatski zavod za zapošljavanje ne može ništa učiniti za mene. Znam da bih mogla naći posao u inozemstvu, ali ja želim ostati u Hrvatskoj”, rekla je Lana Kekez.

Prošlogodišnji dobitnik Top stipendije Dane Galić uz to što je demonstrator na Ekonomskom fakulteu počeo se baviti i politikom jer su ga privukle ideje aktulanog gradonačelnika Splita Željka Keruma. “Član sam Hrvatske građanske stranke i vijećnik splitskog Gradskog vijeća. Top stipendija mi je puno pomogla jer kad gospodarstvenici čuju da sam dobio ovu stipendiju pitaju me za mišljenje i surađuju, a otvorila mi je i brojna druga vrata. Surađujem s gradonačelnikom Kerumom jer je on prepoznao izvrsnost i to mi je izuzetna čast. Namjeravam se baviti politikom i dalje ako bude prevladavala ova politička struja koja promiče mlade, obrazovane i ambiciozne ljude”, rekao je Galić. Domaćin okruglog stola bio je prorektor splitskog sveučilišta Roko Andričević koji smatra da se u neke studijske programe upisuje previše studenata koji kasnije ne mogu naći posao te da će Vlada morati napraviti zaokret prema otvaranju više studija za tehnička i slična zanimanja jer upravo su ona najtraženija.

“Nedavno sam sudjelovao na međunarodnoj rektorskoj konferenciji gdje je jasno rečeno da je u cijeloj Europi kolabirala ideja kako će se mladi nakon tri godine studiranja zaposliti. Bolonjski proces je dobra ideja, ali nije usuglašena s poslodavcima. Poslodavci nisu prepoznali ideju zapošljavanja nakon tri godine, i to ne samo u našoj zemlji. Na primjer u Njemačkoj 97 posto studenata nastavlja studiranje nakon tri godine”, objasnio je Andričević. Prodekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu Branka Ramljak istaknula je da joj je izuzetno drago što su neki bivši dobitnici Top stipendije trenutačno zaposleni na ovom fakultetu te je rekla da ne zna dobivaju li studenti praktično znanje koje traže poslodavci jer se na fakultetima predaje uglavnom teorija te dodala da fakulteti nemaju statistike koliko se diplomiranih studenata zaposli u nekom vremenskom roku.

“Nezaposlenost je posljedica nekonkurentnog gospodarstva, a u našoj zemlji se raznim socijalnim povlasticama potiče nezaposlenost. Kod zapošljavanja mladih najveći problem je nedostatak iskustva. Deficitarna zanimanja na području županije su ona u sektoru usluga, liječnici, medicinske sestre, inženjeri građevine, informatike i slično”, istaknuo je Renato Jerončić sa splitskog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Top stipendiju prije devet godina pokrenuo je tjednik Nacional, a cilj je stipendijom koja iznosi ukupno 40.000 kuna nagraditi 30 ponajboljih studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj. I ove će godine najbolji student, po izboru redakcije Nacionala, dobiti stipendiju nazvanu u čast Ivi Pukaniću koji je bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta. Iduće predstavljanje Top stipendije održat će se 28. travnja u Osijeku.

Sve o Top stipendiji možete pronaći na www.topstipendija.net

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika