Objavljeno u Nacionalu br. 753, 2010-04-20

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL Report

Izbori za spas HDZ-a u travnju 2011.

NACIONAL OTKRIVA plan Jadranke Kosor kojim namjerava osvojiti još jedan mandat i obraniti se od Sanadera

Dovrši li hrvatska vlada pregovore s Europskom unijom do veljače 2011., hitno će raspisati parlamentarne izbore za travanj iduće godine. Razlog je jasan: unutar HDZ-a prevladala je struja što je predvodi Jadranka Kosor koja smatra da treba iskoristiti euforiju i pozitivno ozračje koje će izazvati završetak pregovora i pokušati osvojiti još jedan mandat na vlasti.

Zato će u idućih pola godine vodstvo vladajuće koalicije poduzeti sve kako bi u pregovorima s Bruxellesom zatvorilo većinu preostalih poglavlja, a onda u siječnju i veljači i dva najteža, Tržišno natjecanje i Pravosuđe, te potom raspisalo izbore, potvrdio je u ponedjeljak za Nacional sugovornik iz vrha Vlade Republike Hrvatske. Ideju premijerke Kosor o raspisivanju izbora početkom idućeg proljeća podržali su i neki od najutjecajnijih članova Hrvatske demokratske zajednice, kao što su glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić i Andrija Hebrang, te nekoliko ministara.


Za sada o tome zna samo nekolicina najutjecajnijih pripadnika vladajuće koalicije, budući da je prevagnula procjena kako bi preuranjena objava informacije o pomicanju izbora sedam mjeseci unaprijed pomogla mobilizaciji oporbe, ali i dovela HDZ u nezgodnu poziciju. Jer produljenje pregovora s EU-om u javnosti bi se predstavilo kao propast posljednjeg pokušaja ostanka na vlasti aktualne vladajuće koalicije. Uspije li Vladin plan da se izbori ne održe u studenome 2011. nego u travnju, u formalnom smislu neće se raditi o prijevremenim izborima jer će se održati u istoj kalendarskoj godini. HDZ namjerava iskoristiti taj faktografski podatak u svoju korist, kako ne bi ispalo da želi raspisati prijevremene izbore i na brzinu zadržati vlast. Strategija koju zagovara Jadranka Kosor temelji se na ubrzanom završetku pregovora i ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Još od 2000. to je glavni strateški cilj hrvatskih vlada koje su vodili Ivica Račan i Ivo Sanader, međutim zbog različitih problema, poput sukoba s Haaškim tribunalom i svađe sa Slovenijom oko razgraničenja u Piranskom zaljevu, pregovori teku jako sporo. Pomoću američke vlade, Jadranka Kosor je u jesen 2009. slomila slovensku blokadu, u to vrijeme otvorene su i antikorupcijske afere protiv bivših ministara i poduzetnika bliskih HDZ-u i tada je izgledalo da će pregovori brzo završiti. No zbog tzv. topničkih dnevnika uslijedili su novi problemi u odnosima s Haagom, a nimalo lakša situacija nije ni s brodogradilištima, koje Vlada odbija zatvoriti iz straha od socijalnih nemira.

SANADEROVI VANJSKI POSLOVI Bivši premijer nedavno je zatražio prijem kod bugarskog premijera Borisova i talijanskog Berlusconija, a njegov stari prijatelj Viktor Orban (na slici) nedavno je došao na vlast u MađarskojSANADEROVI VANJSKI POSLOVI Bivši premijer nedavno je zatražio prijem kod bugarskog premijera Borisova i talijanskog Berlusconija, a njegov stari prijatelj Viktor Orban (na slici) nedavno je došao na vlast u MađarskojEuropska unija inzistira na rješavanju tih dviju teških tema i ako je Jadranka Kosor odlučila dovršiti pregovore kako bi mogla raspisati izbore, to znači da će riješiti i pitanje brodogradilišta te nesporazume s Haagom. Većina hrvatskih građana sklona je pristupu EU i u HDZ-u su uvjereni kako bi osigurali značajan broj glasova te populacije. Osim toga, Jadranka Kosor bi se profilirala kao državnica pod čijim je vodstvom Republika Hrvatska ostvarila svoj strateški cilj i nakon prošlogodišnjeg primanja u NATO definirala svoj status unutar euroatlantskih integracija. Naposljetku HDZ uvijek može računati na pretežni dio ruralnog stanovništva, kao i pripadnika dijaspore, i uspije li mobilizirati sve te socijalne grupacije, Jadranka Kosor vjeruje da može pobijediti i ostati premijerka do 2015. godine. Prvi korak u tom smjeru bio je sastanak koji je u ponedjeljak održala s predsjednicima koalicijskih partnera iz HSS-a, HSLS-a i SDSS-a na kojem je donijeta odluka o smanjenju povlaštenih mirovina, ali i reduciranju broja općina i gradova. Te zahtjeve prije pola godine podnio je HSLS i tada su glatko odbijeni, međutim u to vrijeme u HDZ-u još nisu razmišljali o idućim izborima. Sada to postaje top-tema, i želi li se zadržati uz sebe stranku poput HSLSa, potrebno je ispuniti i dio njihovih zahtjeva, to prije jer je veliki dio hrvatske javnosti bijesan na nositelje privilegiranih mirovina, koje iznose 7000 kuna i više.

Jako važna mjera je i ukidanje tzv. harača, kojega više neće biti od 1 studenog. Harač je jedan od najnepopularnijih zakona koji su donijeti posljednjih godina, i najavu da će biti ukinut treba promatrati i kao predizbornu aktivnost. Isto je i s najavom smanjenja broja službenika za 5 posto, što je manje od potrebnog, ali moglo bi osigurati kakve-takve uštede proračuna. Iste te mjere samo su dio prijedloga koji su Jadranki Kosor nedavno uputili njezini savjetnici poput Ivana Lovrinčevića i Želja Perića. Sve se svodi na smanjenje rastrošne administracije i otvaranje prostora gospodarstvu, koje jedino može pokrenuti posustalu domaću ekonomiju. Izlaz iz sadašnjih prilika je jasan, ali u tom slučaju HDZ riskira socijalni revolt i gubitak podrške vlastitog biračkog tijela koje u velikoj mjeri ovisi o različitim oblicima državnih potpora. Stoga nije iznenađenje podatak da su, samo pola sata nakon što je predsjednica Vlade najavila mjere štednje, neki članovi Vlade počeli rogoboriti tvrdeći kako će se to loše odraziti na rejting HDZ-a. Realnost je, ipak, u ovom slučaju na strani Jadranke Kosor, koja je ispravno procijenila kako HDZ-ova koalicija mora postići nekakav uspjeh i zatim pokušati zadržati vlast pomoću predizbornog blitz-kriega.

Jer u ovom trenutku jako malo pokazatelja ide u prilog stranci na vlasti i njezinoj predsjednici. Jadranka Kosor jednostavno ne uspijeva dinamizirati hrvatsko gospodarstvo i Hrvatska je predugo u recesiji. Prošlogodišnja turistička sezona izazvala je kratkotrajni oporavak, ali potom se nastavilo po starom. Bez posla je ostalo 80.000 ljudi, propao je niz privatnih poduzeća, Vlada ne uspijeva privući strane investitore, a u isto vrijeme odbija povući nužne rezove kao što je rezanje državne uprave ili smanjenje povlastica koje uživaju stotine tisuća lažnih branitelja. Kao predsjednica Vlade, Jadranka Kosor je najodgovornija za sadašnju situaciju i zbog oklijevanja da nešto poduzme u posljednjih pola godine izgubila je velik dio popularnosti koju je imala prošle jeseni. U to vrijeme je proglašena predvodnicom borbe protiv korupcije, a danas djeluje slabo i bez potrebnih ideja za upravljanje državom koja je u krizi. HDZ je u još lošijoj poziciji i po različitim ispitivanjima zaostaje za SDP-om između 5 i 10 posto. Vrlo je realno stvaranje izborne koalicije SDP-HNS-IDS, tako se ne bi izgubili glasovi birača lijevog centra, a problem za HDZ je i to što je pitanje hoće li SDSS i HSLS i u budućnosti ostati u vladajućoj koaliciji ili će promijeniti stranu. U obzir treba uzeti i Ivu Josipovića, baš kao i bivšeg predsjednika Stipu Mesića, koji su vrlo popularni, a obojica su skloniji koaliciji lijevog centra negoli HDZ-u i njegovim saveznicima.

IVO SANADER Latentni strah od njegova povratka
natjerao je premijerku da se okrene prema EUIVO SANADER Latentni strah od njegova povratka natjerao je premijerku da se okrene prema EUTo su samo neki od razloga zbog kojih se Jadranka Kosor definitivno odlučila preorijentirati na pregovore s Europskom unijom i, ako uspije dovršiti pregovore, raspisati parlamentarne izbore. Dodatni razlog, koji potvrđuju njezini bliski suradnici, jest i latentni strah od Ive Sanadera. Iz ureda Jadranke Kosor dolaze informacije prema kojima Sanader čak i u inozemstvu aktivno radi protiv sadašnje premijerke. Tako je, nakon što je Jadranka Kosor nedavno bila u Sofiji, i on zatražio prijem kod bugarskog premijera Bojka Borisova, a pokušao je ugovoriti i sastanak sa Silviom Berlusconijem. Jadranka Kosor je uvjerena kako je Sanader želi omalovažiti kod stranih državnika, a usput provjeriti kakve bi bile njihove reakcije ako se odluči vratiti u politički život. Aktualna predsjednica HDZ-a ne kontrolira posve vlastitu stranku, potvrđuju to gotovo redoviti sastanci Luke Bebića sa Sanaderom. Premda u Vladi znaju za Bebićevo šurovanje s ekskomuniciranim Sanaderom, ne usuđuju se i njega izbaciti iz HDZ-a jer bi time mogli izgubiti parlamentarnu većinu. Sanader u Saboru može računati na Bebića, Jerka Rošina, Marija Zubovića i još dva-tri zastupnika, a koliko su Jadranki Kosor vezane ruke pokazuje slučaj Mladena Barišića, bliskog Sanaderova prijatelja, kojega se Vlada ne usuđuje smijeniti s položaja ravnatelja Carine.

Kada mu je zaprijetila smjena, Barišić je poručio Jadranki Kosor da će se u tom slučaju vratiti u Sabor, što znači da bi uz ostale disidente HDZ ostao bez najmanje šest zastupničkih mjesta, i Vlada bi ovisila o volji ljudi koji ne mogu smisliti Jadranku Kosor. Zato je ona odlučila izbjegavati sukobe i glavninu energije preusmjeriti na kraj pregovora s Europskom unijom. Računa se kako u tom slučaju Jadranka Kosor ima šanse da ostane predsjednica Vlade, ali i definitivno se riješi protivnika unutar HDZ-a.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 21.04.10. 00:27

Ma možete završiti pregovore i za pristupanje Marsovskoj uniji, i opet ćete na izborima svakako biti pometeni!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 21.04.10. 18:09

Pitanje koje je vrijedno spomena čiji je Lesar igrač i koji igrači stoje iza njega,a nametnutu Jacu pustimo neka mašta i sanja po oblacima.Šuker i Jaca su smrt za komadiće srednje klase koja je već priključena na aparate zahvaljujući njima.samo je važno tko će od potrošene robe koalirati sa Lesarom,a Jaci poručujem: "bye,bye" ako zna što to znači.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika