Objavljeno u Nacionalu br. 753, 2010-04-20

Autor: Marko Biočina

PRAVOSUDNA AKADEMIJA

Ministar Ivan Šimonović zove najbolje hrvatske studente da postanu suci

IVAN ŠIMONOVIĆ OSNIVANJE PRAVOSUDNE AKADEMIJE SMATRA SVOJIM NAJVAŽNIJIM PROJEKTOMIVAN ŠIMONOVIĆ OSNIVANJE PRAVOSUDNE AKADEMIJE SMATRA SVOJIM NAJVAŽNIJIM PROJEKTOMOvih dana trebao bi biti objavljen natječaj za testiranje kandidata prve generaciju polaznika novoosnovane Državne škole za pravosudne dužnosnike, što je najvažniji projekt ministra pravosuđa Ivana Šimonovića. Riječ je o prvoj ekipi hrvatskih sudaca i javnobilježničkih pripravnika koji će proći dodatnu dvogodišnju obuku prema standardima Europske unije, što će prema Šimonoviću, bitno poboljšati rad domaćeg pravosuđa.

Ubuduće će pravnici morati završiti pravni fakultet, zatim položiti pravosudni ispit i na kraju dvogodišnju državnu školu. Sudac ili odvjetnik moglo bi se postati tek nakon što bi se završila državna škola pa bi svi koji je završe imali garanciju da će postati suci ili državni odvjetnici. O kakvom prioritetu se radi govori i podatak kako se u preuređenje zgrade u kojoj će se nalaziti Državna škola, nekadašnje tekstilne tvornice u zagrebačkoj Krajiškoj ulici, uložilo nekoliko milijuna kuna.

Sve je počelo 1. siječnja 2010. kada je Pravosudna akademija izdvojena iz Ministarstva pravosuđa i dobila status neovisne institucije, koja će stručno usavršavati vježbenike, sudske savjetnike i kontinuirano usavršavati suce, državne odvjetnikea i zamjenike državnih odvjetnika. Školovani u tim bi pravosudnim ustanovama bili imenovani za suce i državne odvjetnike.

Vezane vijesti

Kongo u rukama gospodara rata

Kongo u rukama gospodara rata

Jedini način da se uđe u Shabundu ili iziđe iz nje jesu pješačenje 350 km kroz džunglu do Bukavua ili let. Tamošnji stanovnici nemaju novca za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika