20.04.2010. / 08:20

Autor: Hina

Odluka iz Unije: Od jutros počela postupna uspostava letova u dijelu Europe

Zbog krize s vulkanskim pepelom, milijuni putnika su ostali "nasukani" u zračnim lukama, dok se zračni prijevoznici suočavaju s gubicima od nekoliko stotina milijuna dolara

Foto: ReutersFoto: ReutersNakon videokonferencije europskih ministara prometa, španjolsko predsjedništvo Europske unije (EU) u ponedjeljak je najavilo "postupnu i kontroliranu" uspostavu letova u jednom dijelu europskog zračnog prostora od utorka u šest sati, prenijele su agencije.

"Ta djelomična i kontrolirana uspostava zračnog prijevoza stupit će na snagu u utorak u osam sati u Madridu (6.00 GMT)", izjavio je španjolski ministar prometa Jose Blanco.

EU je odlučio uspostaviti tri zemljopisne zone: jednu u blizini središta emisije vulkanskog pepela gdje na snazi ostaje "apsolutno" ograničenje zračnog prometa, drugu zonu u kojoj će ograničenja biti ublažena i treću zonu, koja "ne zahtijeva nikakva ograničenja" prometa, pojasnio je Blanco.

Ublažavanje ograničenja zračnog prometa od utorka ujutro u 06.00 po GMT-u objavio je u Bruxellesu povjerenik EU-a za promet Siim Kallas.

"Od sutra ujutro, postupno ćemo na europskom nebu vidjeti sve više zrakoplova", kazao je Kallas čije riječi prenosi dpa.

Zračni promet uvelike je poremećen od četvrtka, kada je eruptirao islandski vulkan a na Europu se proširio oblak vulkanskog pepela. No, nakon pet dana potpune ili djelomične zabrane letova, EU se našao na udaru zračnih prijevoznika da ukine stroga ograničenja.

Zbog krize s vulkanskim pepelom, milijuni putnika su ostali "nasukani" u zračnim lukama, dok se zračni prijevoznici suočavaju s gubicima od nekoliko stotina milijuna dolara.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika