22.04.2010. / 12:50

Autor: Nacionalova redakcija

Varaždin najbolji za život, primorski gradovi srozani

Dok su primorski gradovi zbog krize u turizmu nestali s Forbesove liste, kontinentalni hrvatski gradovi su sa svojom infrastrukturom, proizvodnjom i pametnom stambenom politikom doživjeli pravi procvat.

VaraždinVaraždinVaraždin je najbolji hrvatski grad za život i biznis i jedan od glavnih gradova pokretača gospodarstva u državi, piše Jutarnji list.

Istraživanje je proveo hrvatski magazin Forbes, pokazujući kako je Varaždin s trona srušio Rovinj koji je prema istoj listi prošle godine nosio titulu najboljeg hrvatskog grada, a ove godine je tek na 13. mjestu.

Na drugom je mjestu Samobor koji slijede Dubrovnik i Čakovec, dok je najveći Zagreb tek na petom mjestu.

Zbog stagnacije turizma i krize koja je uslijedila, primorski gradovi poput Zadra, Splita i Šibenika su u velikoj stagnaciji i zaostatku, pa su tako čak i ispali s Forbesove liste.

Trijumfirala je kontinentalna Hrvatska s Varaždinom, Čakovcem, Samoborom i ostalim manjim gradovima oko Zagreba.

Split veliki gubitnik

Split, koji je lani bio 9. na listi, potpuno je ispao iz konkurencije jer su njegovi poduzetnici poslovali s gubitkom, a najveći je ostvarilo brodogradilište Brodosplit.

Zadarski poduzetnici koji su svojim poslovnim rezultatima lani podigli taj grad na visoko 4. mjesto ove su godine potonuli. Zabilježili su jedan od najvećih padova neto dobiti od 88,9 posto i pad prihoda. Šibenik koji je lani bio peti, također je ispao iz konkurencije zbog ostvarenog ukupnog gubitka svih poduzetnika u gradu.

U Varaždinu najniža stopa nezaposlenosti

Varaždin je prema svim kriterijima ušao među 20 najboljih, a najviše ga je "pogurao" rast poduzetničkih prihoda. To industrijsko središte sjeverozapadne Hrvatske treći je grad u državi po visini BDP-a, a proteklih se godina nametnuo i kao jedan od rijetkih hrvatskih gradova "prijatelja biznisa".

Tu je titulu zaradio prije svega zbog Slobodne zone Varaždin koja je i dalje najveća proizvodno, izvozno orijentirana greenfield investicija u državi. Varaždin ima najnižu stopu nezaposlenosti u zemlji od oko pet posto, jedan od najboljih fakulteta i promišljenu stambenu politiku. Tradicionalne titule grada baroka, kulture i Špancirfesta dokazuju i da je riječ o gradu ugodnom za život.

Dubrovnik je ostvario najveći pomak na liste Forbesa. Lani nije bio ni među prvih 20, a ove je godine treći. Dubrovački poduzetnici zaključili su 2008. s neto dobiti od 495 milijuna kuna i po tom su rezultatu treći hrvatski grad.

Lista čekanja za vrtić ugrozila popularnost Zagreba

Na listi Forbesa odlično je prošao cijeli zagrebački prsten pa su među 20 najboljih ušli Samobor, Sveta Nedelja, Velika Gorica i Zaprešić. Sve je više onih koji odlučuju raditi u Zagrebu, a živjeti u nekom od njegovih "satelita" koji definitivno omogućuju lagodniji i jeftiniji život. Zagreb je i dalje prvi u državi sa 29.273 poduzetnika koji zapošljavaju više od 365.000 radnika, no kriza je počela zatvarati tvrtke već 2008. pa hrvatska metropola nije ušla među prvih 20 ni po godišnjem rastu poduzetnika ni po broju zaposlenih.

Zagreb je na listi srušila i lista čekanja za vrtiće u mnogim kvartovima te nadprosječna cijena nekretnina. Međutim, Zagreb i dalje dobiva pluseve na kvaliteti života koju po ponudi teško može nadmašiti bilo koji drugi hrvatski grad. Čakovec nekako potiho uvijek uspijeva ući među najbolje pa je i ove godine na visokom četvrtom mjestu.

A da samo jedna tvrtka može nositi cijeli grad najbolje pokazuje slučaj Imotskog. Na sedmo mjesto najuspješnijih gradova Forbesa Imotski je prije svega lansirala tvrtka Skladgradnja, braće Slavena i Joze Žužula.

Strogo bodovanje Forbesove liste

Forbes je listu sastavio prema strogoj metodologiji i dvadesetak kriterija na temelju kojih su gradovi skupljali bodove s obzirom na svoju uspješnost. Osnovna baza podataka bile su dvije opsežne analize Financijske agencije o poslovanju svih poduzetnika po gradovima, dakle njihovim prihodima, dobiti i broju zaposlenih u 2008.

U konačnici je presudio i trošak neto plaća, nezaposlenost i brzina zapošljavanja te cijene stambenih i poslovnih prostora. Veliki gradovi uglavnom su izgubili bodove na dostupnosti vrtića i škola, što je građanima vrlo važan kriterij za ocjenjivanje kvalitete života.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika