23.04.2010. / 19:40

Autor: Hina

Građani protiv europskih zemalja: Omogućene žalbe protiv onečišćivača

Protokol o registrima odlaganja i prijenosa onečistila "jamči javnosti pristup podatcima o opasnostima od ispuštanja onečistila u naš okoliš", objasnio je Jan Kubis, glavni tajnik Ekonomskog povjerenstva UN-a za Europu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaGrađani će moći uložiti žalbu protiv europskih zemalja koje su se obvezale da će transparentnije postupati s onečistilima, poput izvora stakleničkih plinova ili teških kovina, objavio je UN u petak.

Protokol o registrima odlaganja i prijenosa onečistila "jamči javnosti pristup podatcima o opasnostima od ispuštanja onečistila u naš okoliš", objasnio je Jan Kubis, glavni tajnik Ekonomskog povjerenstva UN-a za Europu.

EU je objavio on line već u studenom 2009. popis s 91 tvari koju od 2007. ispušta više od 24.000 tvornica u 65 industrijskih djelatnosti.

Većina od 23 europske zemlje, koje su potvrdile protokol, počet će objavljivati te podatke sljedećih godina. "Omogućit će običnim građanima da na internetu više doznaju o glavnim izvorima ispuštanja onečistila u blizini" njihova doma, primjerice, dodao je Kubis u priopćenju.

Zemlje koje su potvrdile protokol, često opisivan kao način jačanja "ekološke demokracije", morat će također podnositi račune, kazao je Jeremy Wates, glavni tajnik konvencije o sudjelovanju javnosti u pitanjima okoliša.

Osnovali su u četvrtak odbor neovisnih stručnjaka kojem će neka osoba ili udruga moći uložiti žalbu ako su iscrpljeni svi pokušaji u dotičnoj državi.

Protokol od zemalja potpisnica traži da objave emisije, o mjestu i količini, 86 onečistila odbačenih u vodi, zraku i na tlu, kao i prijenos otpada.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika