24.04.2010. / 12:17

Autor: Martina Čizmić

Novo cjepivo protiv Alzheimerove bolesti testiraju i Hrvati

Procjenjuje se da samo u Europi godišnje od Alzheimerove bolesti oboli oko 6 milijuna, mahom starijih ljudi

Godišnje od Alzheimerove bolesti u Europi oboli oko 6 milijuna ljudiGodišnje od Alzheimerove bolesti u Europi oboli oko 6 milijuna ljudiAlzheimerova bolest jedna je od bolesti za koje lijčnici još uvijek nisu otkrili lijek. No, rade na otkrivanju cjepiva kojim bi se razvoj i napredovanje bolesti usporilo.

Austrijska biotehnološka tvrtka Affiris u suradnji sa britanskim GalxoSmithKline razvila je cjepivo AD02 koje će se tijekom sljedećih godinu i pol testirati na 420 pacijenata u šest europskih država, među kojima je i Hrvatska.

Prvi rezultati kliničkih istraživanja trebali bi biti poznati već 2012. godine.

Cjepivo bi trebalo spriječiti nakupljanje beta-amiloida u mozgu, tvari koja uzrokuje propadanje živčanih stanica i za koju se vjeruje da ima ključnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti.

Inače, prvo je cjepivo protiv Alzheimerove bolesti testirano još 2001. godine, no povučeno je kada je otkriveno da uzrokuje teške nuspojave. Još je jedno cjepivo testirano u Švedskoj 2005. no njegovi rezultati nisu bili zadovoljavajući.

Procjenjuje se da samo u Europi godišnje od Alzheimerove bolesti oboli oko 6 milijuna, mahom starijih ljudi.

Vezane vijesti

Strategija borbe protiv Alzheimerove bolesti

Strategija borbe protiv Alzheimerove bolesti

Američka vlada objavila je u utorak nacionalnu strategiju za borbu protiv Alzheimerove bolesti do 2025. godine, koja uključuje financiranje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika