26.04.2010. / 12:12

Autor: Nacionalova redakcija

Skepticizam u startu: Tabloidi nositelji preokreta o nepostojanju vulkanske prašine

Aviokompanije pokušat će od vlasti uz pomoć satelitskih snimki izvući odštetu u vrijednosti desetaka milijuna eura za gubitke koje su pretrpjeli tijekom zastoja zračnog prometa

Najnovije satelitske snimke otkrivaju da je zračni prostor Velike Britanije bio zatvoren pod lažnim izgovorom, odnosno da nije bilo oblaka vulkanske prašine koji uzrokovao kolaps zračnog prometa.

Britanski mediji pišu kako su satelitske snimke potvrdile da iznad Velike Britanije nije bilo prašine iz islandskog vulkana, te da su zračni prostori zatvarani bez razloga. Na taj način zrakoplovne tvrtke izgubile su stotine milijuna funti.

Prema najnovijim podacima, jedan oblak poput onoga o kojem se govorilo nigdje nije postojao, a sloj prašine porijeklom iz islandskoga vulkana je toliko tanak da ni na koji način nije mogao ugroziti zračni promet.

Nedostatak informacija

Satelitske snimke iznad Velike Britanije pokazuju nebo bez ikakvih oblaka, pa čak ni onih vulkanskoga porijekla. Britanski mediji ironično navode kako će nove informacije oduševiti tisuće Britanaca koji su izgubili ogromne količine vremena i novca čekajući ponovnu uspostavu letova prema Velikoj Britaniji.

Jim McKenna, ravnatelj Službe za civilno zrakoplovstvo koje je nadležno za otvorenost zračnoga prometa, strategije i politiku zračnih luka izjavio je da je prilikom prekida avio-prometa došlo do ''pomanjkanja nužnih informacija''.

"Sada je očito da na početku krize nismo imali dovoljno informacija", rekao je McKenna.

Aviokompanije pokušat će od vlasti uz pomoć satelitskih snimki izvući odštetu u vrijednosti desetaka milijuna eura za gubitke koje su pretrpjeli tijekom zastoja zračnog prometa.

Ravnatelj British Airwaysa Willie Walsh je tijekom cijele zabrane leta tvrdio da su takve mjere potpuno nepotrebne.

"Moje osobno uvjerenje je da je zabrana bila potpuno pretjerana", rekao je Walsh.

Tabloidi i istina?

Ipak, uz sve navedene informacije, koje su se ovih dana brzinom vulkanske prašine proširile britanskim medijskim prostorom, treba napomenuti kako je za činjenični 'preokret' u ovoj priči ponajviše bio zaslužan tamošnji žuti tisak. Naime, priča o nepostojećoj vulkanskoj prašini - koja je slijedom ovih informacija, uz sve svoje nepostojanje doslovno paralizirala tamošnji zračni promet, pa se iz toga može nanjušiti i teorije zavjere - krenula je iz Daily Maila, a obzirom da je riječ o tabloidu koji svojim temama pristupa u najmanju ruku na senzacionalistički način (bez 'suvišnih' provjera informacija, ali zato sa lijepim kontingentom uskličnika), sa rezervom bi se trebale uzeti sve njihove teze, pa i one o satelitskim snimkama koje navodno pokazuju da je sve skupa bila jedna velika prijevara, odnosno propust britanskih državnih tijela koja su naredila stopiranje zračnog prometa. Svakako, treba uzeti u obzir i da bi se ova najnovija 'saznanja' na kraju mogla pokazati točnima, ali dok ne dođe do epiloga službenih istraživanja, ovakve ekskluzive valja uzimati sa debelom rezervom.

Vezane vijesti

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer Geir Haarde proglašen je krivim po jednoj, a oslobođen po tri točke optužnice povezane s krahom triju banaka i posljedičnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika