27.04.2010. / 20:48

Autor: Ana Smrečki, Hina

Kosor: Ako SDP ne podrži izmjene Ustava, opstruirat će ulazak Hrvatske u EU

Premijerka Kosor se pita je li moguće da je SDP protiv: Završetka pregovora u 2010., potpisivanja pristupnog ugovora početkom 2011., financijskog paketa od 3,5 milijarde eura koji nam se pruža u prve dvije godine članstva, ali i protiv nezastarijevanja pretvorbenog kriminala

Premijerka Kosor sazvala je u utorak navečer izvanrednu sjednicu VladePremijerka Kosor sazvala je u utorak navečer izvanrednu sjednicu VladeNakon današnje sjednice saborskog Odbora za Ustav, na čijem je čelu potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, premijerka Kosor održala je izvanrednu sjednicu Vlade s temom ustavnih promjena. Sa zatvorenog dijela sjednice u saborsku proceduru poslan je prijedlog promjena Ustava. Odgovarajući na izjave SDP-ovih zastupnika koji su sa sjednice tog saborskog tijela poručili da predložene izmjene neće podržati, Kosor je ocijenila da se radi o opstrukciji ulaska Hrvatske u EU.

Kosor je najavila da procedura za promjene Ustava kreće već sutra, dodatno pojasnivši da će se ići s izmjenama tek onih odredbi koje se tiču ulaska naše zemlje u EU, nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje svih nacionalnih manjina u preambulu Ustava. Smatra da je postojeći prijedlog dobar budući da se njime Hrvatskoj omogućuje da ove godine tehnički završila pregovore s EU.

Usuglašavanje s oporbom nije urodilo plodom

Komentirajući nastojanja oporbe da se promjenama Ustava regulira i pravo glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, premijerka Kosor je pojasnila da ti zahtjevi nisu uvjet za završetak pregovora o ulasku u EU. Pomalo razočarano poručuje da svi pokušaji usuglašavanja s oporbom u tom dijelu izmjena Ustava nisu urodila plodom.

«Ako želite dogovor, onda svaka strana mora nešto ponuditi i od nečega odustati. A ultimativne zahtjeve nismo mogli prihvatiti. No, još uvijek ne mogu vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska u EU, završetka pregovora, odnosno uvođenja u ustav nezastarijevanja pretvorbenog kriminala. To bi bile vrlo čudne poruke», izjavila je Kosor nakon sjednice Vlade.

SDP dva puta mijenjao ustav

Ipak, poručuje da vladajući nisu nikome 'zalupili vrata' te da se i u ovoj fazi ustavnih promjena mogu nastaviti razgovori o onim pitanjima koja su važna i presudna za oporbu. U tom kontekstu kaže da Vlada ne može na sebe preuzeti teret i rizik zaustavljanja hrvatskih pregovora s EU. Podsjeća da je SDP kada je bio na vlasti dva puta mijenjao Ustav i to u vrlo kratkom roku.

Protivljenje izmjenama postojećeg Ustava, Kosor je ocijenila kao političku borbu, u kojoj j vrlo bitno kako se čitaju poruke oporbenih zastupnika. Ističe da se one mogu pročitati u vrlo negativnom kontekstu, a to je da je SDP protiv završetka pregovora u 2010., potpisivanja pristupnog ugovora početkom 2011., financijskog paketa od 3,5 milijarde eura koji nam se pruža u prve dvije godine članstva, ali i protiv nezastarijevanja pretvorbenog kriminala.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 27.04.10. 23:41

Panika u Kra-De-Zeu.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 28.04.10. 06:17

Ponavlja se HDZ ucijenjivanje! A za HDZreferendum se vec ZNA rezultat?? Oporba bi bila glupa da ne iskoristi tu priliku reci NE ovoj prvoj flojsi u Banskim dvorima kao da su samo oni Hrvatska!? Do kada??


registracija
17/12/09

petrus, 28.04.10. 10:09

Tko nas pita jel hoćemo u EU? Ja vjerujem da većina to ne želi. Pitaj se ti Suzana jel tebe narod želi. Ako si faca raspiši te izbore pa nam dokaži.


registracija
2/12/09

gromco, 28.04.10. 14:09

e, treba pitat shwicarce zaqaj oni netcu, u eu.
bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika