28.04.2010. / 11:15

Autor: Martina Čizmić

Apple na sudu: Tajvanska tvrtka tuži ih za krađu patenta

Iako u teoriji komisija može u potpunosti zabraniti prodaju Appleovih uređaja na područjima na kojima krše patente, vjerojatnije je da će se cijeli slučaj završiti izvansudskom nagodbom

Multitouch je temelj na kojem počiva većina Appleovih proizvodaMultitouch je temelj na kojem počiva većina Appleovih proizvodaMalo poznata tajvanska tvrtka Elan Microelectronics podigla je tužbu protiv američkog tehnološkog diva Applea zbog krađe patentirane tehnologije 'mutlitoucha' koji se koristi u novim vezrijama iPhonea i iPadova.

Američka međunaroda komisija za trgovinu pokrenula je službenu istragu, a ukoliko se pokaže da je Apple zaista neovlašteno koristio patent, komisija bi čak mogla zabraniti daljnju prodaju proizvoda u kojima se koristi.

Mulitouch tehnologija istovremeno prepoznaje više prstiju na zaslonu osjetljivom na dodir. Upravo se na toj tehnologiji zasniva nekoliko Appleovih proizvoda koji su toj tvrtki donijeli veliku zaradu.

Iako u teoriji komisija može u potpunosti zabraniti prodaju Appleovih uređaja na područjima na kojima krše patente, vjerojatnije je da će se cijeli slučaj završiti izvansudskom nagodbom. U tom bi slučaju Elan vjerojatno s Appleom sklopio licenčni sporazum na temelju kojeg bi dobiovao dio zarade. Slično se dogodilo kada je tvrtka Synaptics 2008. tužila Apple zbog sličnog kršenja patenta.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika