03.05.2010. / 20:20

Autor: Boris Bilas

Odlazak ministra pravosuđa: Šimonović izabran za pomoćnika glavnog tajnika UN-a

"Želim ostati u Vladi barem do lipnja. Želim otvoriti poglavlje 23. u pregovorima sa Europskom unijom, a ima još nekih stvari koje želim dovršiti prije odlaska", rekao je Šimonović za Nacional

Ivan ŠimonovićIvan ŠimonovićMinistar pravosuđa Ivan Šimonović izabran je za pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, kao dužnosnik za ljudska prava te će zbog toga napustiti svoje ministarsko mjesto u Vladi.

Kako piše Večernji list, Šimonović je izabran između 128 kandidata, a u posljednjem krugu našao se među četiri kandidata koji su prošli vrlo oštru selekciju i konkurirali za preuzimanje vodeće pozicije u zaštiti ljudskih prava pri UN-u. Međutim, još nije poznato kada će Šimonović napustiti Banske dvore i preuzeti novu funkciju u New Yorku.

Glavna skupština UN-a je poziciju pomoćnika glavnog tajnika utemeljila u prosincu prošle godine. a od Šimonovića se očekuje da prije svega bude veza visokom povjereniku za ljudska prava Navanathemu Pillayu.

Šimonović je za Novu TV izjavio da će se o točnom datumu odlaska dogovoriti s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, tako da odgovara i UN-u i Vladi jer ne želi naprasno napustiti dužnost koju ima u hrvatskoj Vladi.

"Želim ostati u Vladi barem do lipnja. Želim otvoriti poglavlje 23. u pregovorima sa Europskom unijom, a ima još nekih stvari koje želim dovršiti prije odlaska", rekao je Šimonović za Nacional.

Prema pisanju Večernjeg, uz Šimonovića, u završnoj su konkurenciji bili Karin Landgren, dugogodišnja službenica UN-a koja se 20 godina bavila izbjeglicama, Paulo Sergio Pinherio, brazilski diplomat koji je bio UN-ov izvjestitelj za ljudska prava iz Burme, te Juan Mendez, bivši politički zatvorenik u Argentini koji je 15 godina radio za Human Rights Watch.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 03.05.10. 22:35

Šteta.
Odlazi sa mjesta gdje je mogao nešto konkretno činiti za Hrvatsku, na mjesto gdje će mlatiti praznu slamu.
Bolje za njega, ali gubitak za nas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika