04.05.2010. / 17:09

Autor: Hina

Tuerk: Slovenci bi na referendumu trebali potvrditi arbitražni sporazum

Tuerk očekuje da će Slovenci na referendumu pokazati razuman pristup i ratifikaciju arbitražnog sporazuma i konačno ga potvrditi

Danilo TuerkDanilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je iznio ocjenu da bi Slovenci trebali potvrditi arbitražni sporazum s Hrvatskom na referendumu koji je parlament u ponedjeljak raspisao za 6. lipnja.

"Rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom ima takvu važnost da mora biti iznad dnevno-političkih interesa stranaka. Uvjeren sam da su toga svjesni i naši građani, da će pokazati racionalnost i na referendumu konačno potvrditi ratifikaciju arbitražnog sporazuma", naveo je Tuerk u utorak u izjavi za javnost.

Slovenski predsjednik dodao je da je arbitražni sporazum dobar dokument koji po njemu predstavlja odgovarajući pravni okvir za "pravedno rješenje graničnog pitanja", a uz to on "osigurava ostvarenje nacionalnih interesa Slovenije".

Zato Tuerk očekuje da će Slovenci na referendumu pokazati razuman pristup i ratifikaciju arbitražnog sporazuma i konačno ga potvrditi.

Slovenski je predsjednik naveo da po njegovoj ocjeni Slovenija ima dovoljno povijesnih i političkih argumenata da svoje stajalište o graničnom sporu predstavi u arbitražnom postupku za koji se treba što bolje pripremiti.

Slovenski mediji u utorak ocjenjuju da će se između pristaša i protivnika arbitražnog sporazuma u predstojećoj jednomjesečnoj predreferedumskoj kampanji odvijati oštra polemika.

Mediji navode da u predreferendumskoj kampanji vjerojatno neće sudjelovati predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, nego će se biračima obraćati predsjednici koalicijskih stranaka koje arbitražni sporazum podupiru, a u ime Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) vjerojatno njihov potpredsjednik i ministar prometa Patrick Vlačič.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika