06.05.2010. / 07:23

Autor: Hina

SAD i druge velike sile podržale zabranu nuklearnog oružja na Bliskom istoku

Egipat je uputio potpisnicama sporazuma kojih je 189 u kojem poziva na konferenciju iduće godine o uklanjanju nuklearnog naoružanja s Bliskog istoka na kojoj bi sudjelovale sve zemlje regije

Egipat smatra Izrael i Iran nuklearnim prijetnjamaEgipat smatra Izrael i Iran nuklearnim prijetnjamaSjedinjene Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina u srijedu su izrazili potporu nastojanjima da se Bliski istok učini zonom bez nuklearnog oružja što bi značilo i da bi se Izrael morao odreći svih svojih atomskih bombi.

"Predani smo punoj provedbi rezolucije 1995 NPT-a o Bliskom istoku i podržavamo sve napore koji se čine u tom cilju", reklo je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a u zajedničkoj izjavi objavljenoj na konferenciji o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja.

"Spremni smo razmotriti sve relevantne prijedloge tijekom konferencije o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja (NPT) kako bi došli do dogovorene odluke o poduzimanju konkretnih koraka u tom smjeru", kaže se u izjavi koju je dobila agencija Reuters.

Egipat je uputio potpisnicama sporazuma kojih je 189 u kojem poziva na konferenciju iduće godine o uklanjanju nuklearnog naoružanja s Bliskog istoka na kojoj bi sudjelovale sve zemlje regije.

SAD i Rusija, uz podršku ostale tri zemlje kojima je po NPT-u dopušteno imati nuklearno oružje, pregovaraju s Egiptom da iznese prihvatljiv kompromisni prijedlog, rekli su zapadni diplomati.

Iako izraelski saveznik SAD podržava načela predložene zone i egipatski poziv na konferenciju, državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je rekla da trenutka još nije zreo za uspostavu takvu zone. Egipat kaže da su i Izrael i Iran nuklearne prijetnje regiji i želi djelovanje spram obje države.

Ne imenujući države izjava poziva i one države koje nisu potpisnice NPT-a da mu se pridruže. Izrael, kao i Indija i Pakistan koji imaju nuklearno oružje, nikada nisu potpisali sporazum ali se pretpostavlja da imaju veći atomski arsenal.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika