07.05.2010. / 14:18

Autor: Hina

Kosor o ravnopravnosti spolova: Žene u politici moraju uložiti trostruku energiju

Kosor je dodala kako se žene rijetko spominju u kontekstu gospodarstva i politike, te ih se najčešće stavlja u kontekst zabave i afera

S okruglog stola "Ravnopravnost spolova u medijima", koji je danas održan u Novinarskom domu, upozoreno je kako se žene u medijima rjeđe pojavljuju u kontekstu politike, a češće u zabavnim blokovima vezanim za ljubavne afere, te da moraju uložiti više truda od muškaraca kako bi uspjele u političkom životu.

Iznoseći svoja iskustva prve žene na čelu hrvatske Vlade, premijerka Jadranka Kosor ustvrdila je kako žene u političkom životu moraju uložiti trostruko više energije od muškaraca. U medijskom smislu, kako je rekla, značajno različit tretman imaju udane žene, od onih koje to nisu.

Neshvatljiva joj je, kako je rekla, količina medijskog prostora potrošena na "lamentacije" o njezinim broševima, torbicama i svemu drugom nevažnom za obavljanje poslova bilo koje žene u politici.

Iznjela je i primjere nekih novinskih naslova kao što je onaj "Maltretirala me jezikom" na tekstu o tome kako je muž pretukao ženu, ili "Namamio djevojčicu i obljubio" na tekstu u kojem je bilo riječi o brutalnom silovanju djevojčice.

Kosor je također napomenula kako se svaka rasprava o ravnopravnosti spolova i seksizmu percipira često kao "nešto nevažno".

Analiza 12.000 članaka tijekom proteklih godinama pokazala je da žene nisu jednako kao muškarci zastupljene u medijima, ustvrdila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik. Dodala je kako je analiza naslovnica dvaju najtiražnijih dnevnika tijekom prošle godine pokazala kako broj slika sa ženama na naslovnicama nije prešao 23 posto, dok se tek u 24 posto naslova spominju žene.

Dodala je kako se žene rijetko spominju u kontekstu gospodarstva i politike, te ih se najčešće stavlja u kontekst zabave i afera.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 07.05.10. 14:46

hehe ti se i nisi baš potrudila, došla si na vlast niti su te birali na unutarstranačkim niti na državnoj razini


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika