09.05.2010. / 08:40

Autor: Hina

Eksplozija u rudniku u Rusiji: Uz rudare pod zemljom zarobljeni i spasioci

Još se ne zna kolika je štete od druge eksplozije. U prvoj je poginulo najmanje osam rudara, 24 ih je ozlijeđeno, a uništene su tri zgrade na površini

Nesreća se dogodila kada je eksplodirao metanNesreća se dogodila kada je eksplodirao metanNajmanje osam rudara je poginulo u subotu u eksploziji metana u najvećem ruskom rudniku ugljena u zapadnosibirskoj oblasti Kemerovo, a akcija spašavanja je prekinuta nakon druge eksplozije uslijed koje je izgubljen kontakt s 20-ak spasioca, objavila je ruska agencija Itar-tass.

Više od 60 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku Raspadskaja, a neki od njih bili su u radio vezi sa spasiocima na površini, prema izvoru u regionalnom odjelu za hitne slučajeve.

Nakon druge eksplozije koja je odjeknula u nedjelju izgubljen je kontakt i sa spasilačkim timom koji je ušao u rudnik. Zbog guste prašine i dima obustavljena je akcija spašavanja koja će biti nastavljena čim to dozvole uvjeti u rudniku.

Još se ne zna kolika je štete od druge eksplozije. U prvoj je poginulo najmanje osam rudara, 24 ih je ozlijeđeno, a uništene su tri zgrade na površini.

Pretpostavlja se da je u trenutku nesreće u rudniku radilo 356 ljudi, a njih 282 je uspjelo izaći iz rudnika nakon eksplozije, izvijestili su dužnosnici Ministarstva za izvanredna stanja, čijih 12 ekipa sudjeluje u akciji spašavanja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin naredili su da se učini sve kako bi se rudari spasili.

Rudnik ugljena Raspadskaja otvoren je 1973. i najveći je takve vrste u Rusiji. Godišnje proizvodi osam milijuna tona ugljena za ruske potrebe, ali i izvoz u Ukrajinu i azijske zemlje.

Prije tri godine u obližnjem rudniku Novokuznetsku poginulo je 110 rudara. Bila je to najveća rudarska nesreća posljednjih desetljeća u Rusiji.

Nesreće u ruskim rudnicima sa smrtnim ishodom nisu rijetkost zbog zastarjelosti opreme i nepoštovanja sigurnosnih propisa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika