10.05.2010. / 14:38

Autor: Martina Čizmić

Novo američko oružje: 'Pametna puška' i 'programirani metci'

Američki vojnici koji su isprobali pušku ističu kako se čini obećavajuća i zbog svoje preciznosti da eliminira neprijatelja i na udaljenosti od 700 metara

Američki vojnik s puškom XM-25 (Foto: PEO Soldier)Američki vojnik s puškom XM-25 (Foto: PEO Soldier)Američka vojska priprema se za novo 'pametno' oružje koje će svoju premijeru doživjeti u Afganistanu ovog ljeta. Prema najavama koje dolaze iz SAD-a nova puška razlikuje se od svih dosadašnjih zbog metaka koje je moguće unaprijed programirati da se aktiviraju na određenoj udaljenosti.

Kako piše američki portal military.com, XM-25 Individual Airburst Weapon svojim mogućnostima podsjeća na oružje koje je do sad bilo viđeno samo u filmovima znanstvene fantastike.

Naime, puška ispaljuje 25 milimetarske metke koji će se aktivirati na udaljenosti koju će strijelac sam odrediti pomoću posebnog tražila. Tako će primjerice moći 'isprogramirati' metke da se aktiviraju nakon što prođu kut zgrade iza koje se skriva neprijatelj, rasipajući šrapnele tamo gdje to klasičan metak ne bi mogao.

Američki vojnici koji su isprobali pušku ističu kako se čini obećavajuća i zbog svoje preciznosti da eliminira neprijatelja i na udaljenosti od 700 metara.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika