11.05.2010. / 10:20

Autor: Martina Čizmić

ICANN dopustio registriranje domena i na arapskom jeziku

Zanimljivo je da je penetracija interneta na Bliskom Istoku zbog korištenja latinice tek 20 posto, pa se u ICANN-u nadaju kako će korištenje arapskog jezika u imenu domene potaknuti stanovnike arapskih zemalja na korištenje interneta

Nakon što je ICANN, vrhovno tijelo za dodjelu imena i brojeva na internetu donijelo odluku prema kojoj će se za internetske domene moći koristiti i druga pisma osim latinice započela je prava utrka u registraciji domena.

Prvu domenu na ćirilici tako je registrirala Rusija, a nakon nje slijedile su i druge zemlje. U ICANN-u ističu kako su zaprimili 21 zahtjev na 11 jezika. Za sada je u procesu obrade 13 zahtjeva, dok se drugi još uvijek pripremaju.

Od 6. svibnja moguće je i registrirati domenu na arapskom. Tako su svoje domene dobili Egipat (مصر), Saudijska Arabija ( السعودية ) i Ujedinjeni arapski emirati (امارات).

Zanimljivo je da je penetracija interneta na Bliskom Istoku zbog korištenja latinice tek 20 posto, pa se u ICANN-u nadaju kako će korištenje arapskog jezika u imenu domene potaknuti stanovnike arapskih zemalja na korištenje interneta.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika