11.05.2010. / 10:37

Autor: Deutsche Welle

DW: Španjolska je uspjela: Cijeli Balkan na konferenciji u Sarajevu

Španjolski ministar izjavio je da očekuje da će se raditi na stvaranju uvjeta za daljnji napredak i međusobno poštovanje zemalja Zapadnog Balkana, koje su opredjeljene za regionalnu integraciju i nastavak puta ka EU

Miguel Angel MoratinosMiguel Angel Moratinos„Postignut je dogovor sa svim stranama oko sudjelovanja na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu“, izjavio je španjolski šef diplomacije Miguel Angel Moratinos. Pored predstavnika EU, očekuje se i sudjelovanje SAD, Rusije i Turske.

Predsjedavajući Savjeta ministra Europske unije, ministar vanjskih poslova Španjolske Miguel Angel Moratinos naglasio je da je najavljena konferencija posvećena zemljama Zapadnog Balkana, koja bi se trebala 2. lipnja održati u Sarajevu, dobro pripremljena, kao i da je postignut dogovor da se sastanak održi po „Gymnich formuli“.

„To je formula o kojoj je postignut dogovor sa svim stranama. To će biti velika konferencija koja će omogućiti da se podvuče crta ispod svega što je učinjeno nakon summita EU-Zapadni Balkan koji je održan prije deset godina u Zagrebu. Istovremeno razmotriti će se i budućnost odnosa zemalja Zapadnog Balkana i EU“, rekao je Moratinos.

Na „Balkanskoj konferenciji“ EU, SAD, Rusija i Turska

Šef španjolske diplomacije posebno je naglasio važnost da se konferencija organizira uz sudjelovanje svih relevantnih aktera. „Želimo da na konferenciji sudjeluju ne samo 27 zemalja Europske unije, već i SAD, Ruska Federacija i Turska, kako bismo zajednički doprinijeli stabilnosti i garantirali budućnost cijele regije Zapadnog Balkana. Vjerujem da je najbolji doprinos španjolskog predsjedanja EU Zapadnom Balkanu upravo ta konferencija u Sarajevu”, rekao je Moratinos.

Španjolski ministar izjavio je da očekuje da će se raditi na stvaranju uvjeta za daljnji napredak i međusobno poštovanje zemalja Zapadnog Balkana, koje su opredjeljene za regionalnu integraciju i nastavak puta ka EU.

Pozitivna bilanca španjolskog predsjedavanja za Zapadni Balkan

Miguel Angel Moratinos smatra da je bilo je onih koji su početkom godine, kada je Španjolska stala na čelo EU, sumnjali u odlučnost španjolskog predsjedništva da se posveti pitanjima Zapadnog Balkana. Nešto manje od dva meseca prije kraja španjolskog predsjedavanja Unijom, Moratinos zaključuje:

„Na kraju ljudi će moći pričati o pozitivnoj bilanci španjolskog predsjedništva Europskom unijom, koje predstavlja i napredak i predanost koji su ostvareni u postizanju stabilnosti i europske perspektive cijelog Zapadnog Balkana.”

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika