12.05.2010. / 14:42

Autor: Martina Čizmić

Slovenci podijeljeni: 37,6 podupire, a 32,9 odbacuje arbitražni sporazum

U većini slučajeva završetak graničnog spora podržavaju mlađi od 35 godina, dok se stariji od 55 većinom zalažu za izlazak Slovenije na otvoreno more

Pitanje je tko će se na kraju zadovoljno smijati - Borut Pahor ili Jadranka KosorPitanje je tko će se na kraju zadovoljno smijati - Borut Pahor ili Jadranka KosorIstraživanje javnog mnijenja u Sloveniji, koje je objavila slovenska državna televizija, pokazalo je kako Vlada Boruta Pahora mora još mnogo raditi kako bi bili sigurni da će na referendumu početkom lipnja arbitražni sporazum biti prihvaćen.

Naime, istraživanje je otkrilo kako je mala razlika u postotcima između onih koji podupiru i onih koji ne podupiru arbitražni sporazum. Tako je 37,6 posto ispitanika reklo kako podržava arbitražni sporazum, dok je protivnika bilo gotovo 33 posto. To znači da oko 30 posto Slovenaca još nije sigurno kako će glasati, a upravo bi oni mogli prevagnuti.

Zanimljivo je da je slično istraživanje provedeno i prije mjesec dana i tada su rezultati bili nešto drugačiji. Naime, u travnju je protiv sporazuma bilo oko 25 posto ispitanih. To znači da je u mjesec dana Janez Janša i njegovi pristaše koji su protivnici arbitražnog sporazuma više utjecao na javno mnijenje Slovenaca.

Treba istaknuti i da bi za sporazum više glasovali muškarci, dok su žene većinom neutralne. Također, sporazum podržavaju visokoobrazovani i predstavnici mlađih generacija. U većini slučajeva završetak graničnog spora podržavaju mlađi od 35 godina, dok se stariji od 55 većinom zalažu za izlazak Slovenije na otvoreno more.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 12.05.10. 15:32

sad kad su čuli da je JACA obečala štošta sad su za


registracija
17/12/09

petrus, 12.05.10. 15:40

dabogda nas odbili zbog Jace.


registracija
9/8/09

petdan, 12.05.10. 16:26

da bog da da se taj granični spor što prije rješi kako bi se počele obe strane normalno ponašati i usmjeriti svu energiju u saradnju koja če donijeti dobro za oba naroda.
Lijepe podzrave svima iz Slovenije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika