13.05.2010. / 07:35

Autor: Hina

Slovenci reagirali: Hrvatska izjava o kontaktu s otvorenim morem je jednostrana

Ministarstvo u Ljubljani reagiralo je na priopćenje hrvatskog MVPEI-ja kojim su u srijedu demantirani navodi iz članka "Novog lista" u kojima se aludiralo na navodne teritorijalne ustupke Sloveniji kroz arbitražni sporazum

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorSlovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izdalo priopćenje u kojem ponavlja slovenski stav da je hrvatska izjava, u kojoj se navodi kako se ništa u arbitražnom sporazumu neće smatrati pristankom Republike Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem, jednostrana te da nije dio arbitražnog sporazuma i nema pravnih učinaka na njegov sadržaj ili interpretaciju.

Ministarstvo u Ljubljani reagiralo je na priopćenje hrvatskog MVPEI-ja kojim su u srijedu demantirani navodi iz članka "Novog lista" u kojima se aludiralo na navodne teritorijalne ustupke Sloveniji kroz arbitražni sporazum.

MVPEI navodi da hrvatska premijerka Jadranka Kosor premijeru Republike Slovenije Borutu Pahoru u pregovorima o rješavanju otvorenih graničnih pitanja s Republikom Slovenijom nije ništa obećala, a ponajmanje teritorijalni dodir Republike Slovenije s otvorenim morem.

Pri tome se podsjeća da je odmah nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma, kako je tijekom pregovora bilo dogovoreno sa slovenskom stranom, predsjednica vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor potpisala izjavu u kojoj se navodi kako se ništa u arbitražnom sporazumu neće smatrati pristankom Republike Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u svojoj je reakciji navelo da je riječ o jednostranoj izjavi hrvatske vlade koja nije dio arbitražnog sporazuma, te da nema pravnih učinaka na njegov sadržaj ili interpretaciju.

U izjavi za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova uz to navodi da je iz teksta sporazuma jasno da arbitražni sud mora odrediti granicu na kopnu i moru te doticaj Slovenije s otvorenim morem i režim za korištenje odgovarajućih morskih područja, uz upotrebu međunarodnog prava, pravednosti i dobrosusjedskih odnosa, kako bi se postigla poštena i pravedna odluka o granici.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika