13.05.2010. / 15:30

Autor: Hina

Brammertz: Uhićenje haških optuženika ostaje središnje pitanje za Srbiju

Brammertz je rekao kako je u vezi s uhićenjem Mladića "oprezni optimist" te da Mladićevu uhićenju ne može biti alternative, kao i da od srbijanskih obavještajnih službi očekuje da učine sve što mogu na praktičnoj razini, a od političara da im u tome daju potporu

Serge Brammertz (Reuters)Serge Brammertz (Reuters)Glavni tužitelj Haaškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u četvrtak u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, da središnje pitanje suradnje Srbije s tim sudom ostaje uhićenje haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića te je najavio izmjenu optužnice protiv Mladića.

"Na temelju informacija koje sam ranije dobivao i onih koje sam dobio u posljednja dva dana, nemam razloga misliti da je Mladić izvan Srbije. Mislim da je to dojam koji dijele svi moji sugovornici", rekao je Brammertz novinarima na tiskovnoj konferenciji u Posebnom sudu.

Dodao je kako je u vezi s uhićenjem Mladića "oprezni optimist" te da Mladićevu uhićenju ne može biti alternative, kao i da od srbijanskih obavještajnih službi očekuje da učine sve što mogu na praktičnoj razini, a od političara da im u tome daju potporu.

U posljednje dvije godine nije bilo značajnih uhićenja

Po njegovim riječima, nakon uhićenja Radovana Karadžića 2008., u protekle dvije godine srbijanski dužnosnici izražavali su optimizam oko Mladićeva uhićenja, no sada se, kako je rekao, vidi da taj optimizam nije opravdan te treba detaljno analizirati zbog čega nije uhićen.

On je kazao da je tužiteljstvo zatražilo izmjenu optužnica protiv Mladića kako bi se ubrzao postupak bude li uhićen. Zahtjev, podnesen u ponedjeljak, predviđa izmijenjenu optužnicu od 11 točaka koja Mladića tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u vezi s etničkim čišćenjem u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., s maltretiranjem civila u opsadi Sarajeva od 1992. do 1995., s činjenicom da su u svibnju i lipnju 1995. pripadnici UN-a bili taoci srpskih snaga, te s genocidom u Srebrenici u srpnju 1995.

Osvrnuvši se na suradnju među tužiteljstvima zemalja u regiji, Brammertz je tu suradnju ocijenio poboljšanom.

Kada je riječ o suradnji Hrvatske s Haaškim tribunalom Brammertz je, govoreći o topničkim dnevnicima, kazao kako još uvijek traju razgovori o vojnim dokumentima te da za deset dana dolazi u Zagreb gdje će se razgovarati o tome.

Glavni haaški tužitelj u srijedu je započeo svoj dvodnevni boravak u Beogradu u sklopu priprema za podnošenje redovita šestomjesečnog izvješća o suradnji Srbije s Haaškim sudom Vijeću sigurnosti UN.

Po dolasku u Beograd Brammertz se u srijedu navečer sastao s pripadnicima srbijanskih obavještajnih službi i članovima Akcijskog tima za potragu za haaškim bjeguncima.

Tijekom dana Brammertz se, uz tužitelja Vukčevića, u odvojenim susretima sastao i sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem te voditeljem Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem, dok bi se navečer trebao sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika