14.05.2010. / 07:59

Autor: Hina

Tusk: Hrvatska i Srbija sljedeći za ulazak u EU, Turska i Ukrajina na duži rok

Poljski premijer Donald Tusk zalaže se za nastavak procesa proširenja Europske unije. Uoči dodjele prestižne Karlove nagrade, Tusk je u intervjuu za Deutsche Welle kao zemlje kandidatkinje naveo Hrvatsku i Srbiju.

Poljski premijer Donald TuskPoljski premijer Donald Tusk"Europskoj je uniji potrebno više integracije", kazao je Tusk u razgovoru za Deutsche Welle. Dodao je da se članice Europske unije, ali i zemlje kandidatkinje uvijek iznova mora pitati dijele li sustav vrijednosti EU-a, žele li biti aktivni članovi jednog društva, u kojem solidarnost i sloboda nisu samo prazne floskule. Ta će se pitanja, smatra Tusk, kad-tad morati postaviti i Turcima i Ukrajincima.

No, puno prije to će se trebati zapitati druge zemlje koje su po njegovom mišljenju sljedeći kandidati za ulazak u Uniju: "Naprimjer Hrvatska i Srbija. Europa ni u kom slučaju ne smije ostati zatvoreno društvo." On ipak ne isključuje ni mogućnost da na duži rok članice EU-a postanu Turska i Ukrajina.

Prioriteti energija i sigurnost

Kao prioritete poljskog predsjedništva EU-om sljedeće godine, šef vlade u Varšavi prije svega je označio sigurnosnu i energetsku politiku, poboljšanje odnosa s istočnim susjedima Unije te učinkovitije funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Tusk se osvrnuo i na aktualnu krizu eura. "Europska unija je najbolji model za Europljane, što god ima više onih koji sumnjaju u naš model, moramo češće ponavljati kako je Europa fenomenalni izum", kazao je poljski premijer za Deutsche Welle.

U četvrtak (13.5.) Tusku je u njemačkom gradu Aachenu dodijeljena Karlova nagrada. Odbor za dodjelu priznanja tvrdi kako je poljski premijer "uvjereni i uvjerljivi Europljanin". Prestižnom se nagradom odaje priznanje i za Tuskov doprinos slobodi, demokraciji i poštivanju ljudskih prava, te činjenici da se on, kako tvrdi Odbor, "nikada nije povinuo komunističkom režimu".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika