17.05.2010. / 11:42

Autor: Nekretnine.hr

Korisni savjeti za uređenje vrta i okućnice

Kad znate što želite, vrijeme je da skicirate svoje želje. Počnite s osnovnim planom svoga dvorišta. Iako ne trebate profesionalni plan, ipak su potrebna točna mjerenja svih dijelova prostora

Nakon što su osnovne konture Vašeg prostora na papiru, označite područja sunca i hlada, kao i druge faktore kao što su npr. područja koja prevladavaju vjetrovima, mokra i suha tla, te visinu i dubinu tla. Ovo je dobro vrijeme kako bi se odredio tip tla i napravio plan za dodavanjem zrelog stajskog gnoja, komposta ili treseta. Ako imate bilo kakvih značajki koje želite istaknuti, kao što su pogled, ili da želite sakriti, kao na primjer prozor od susjeda, njih istaknite na planu.

Sjetite se da klimatski čimbenici mijenjaju tijekom dana. Područja koja su osunčana ujutro mogu biti u hladu cijelo popodne, i obrnuto. Imajte na umu da se to također mijenja s godišnjim dobima, npr. ljeti je sunce više i manje baca hladovinu tijekom dana. Vjetrovi mogu biti jači u popodnevnim i večernjim satima, u proljeće ili ljeto. Također, raspitajte se o bi kakvim propisima ili drugim utjecajima koji bi mogli utjecati na vaše planove.

Uz ove osnovne podatke, možete početi dizajnirati prostor. Najlakši način je da si napravite jedan osnovni tlocrt vrta na debljem papiru, a na paus papiru (prozirni, za precrtavanje) sa grafitnom olovkom napravite nekoliko varijanti dizajna. Nekretnine.hr preporučuju sunčano područje kao idealno mjesto za vrt. Zapamtite, Vama je potreban zabavni proctor u blizini kuće i jednostavan pristup iz kuhinje kojeg ste spremni prenamjeniti u svoj vrt. Vrt stavite u područje u kojem će biljke najbolje uspijevati, ako ga stavite u kut, mogao bi biti zanemaren, a često i neuspješan sav Vaš trud. Isprobajte različite opcije, možda ćete biti iznenađeni sa rezultatima koje dobijete.

Današnja manja dvorišta često ne dopuštaju luksuz da cjelokupni prostor posluži za samo jednu svrhu. Ali nemojte biti uplašeni zbog veličine svojeg prostora, jer uz dobu maštu čak je i u malenom prostoru moguće stvoriti neograničen broj novih zanimacija. Razmislite o slijedećoj kombinaciji: roštilj, manji stol za objed i stolice, raznovrsno cvijeće i povrće raspoređeno po prostoru tako da imaju funkciju vrta i dekoracije, te pod prekriven ukrasnom korom od drveta. U manje zanimljiv kutak ubacite klupicu sa jastucima kako bi ste ga osvježili, te kako bi ste se u njemu mogli posebno odmoriti sa predivnim pogledom u svoje novo dvorište.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika