18.05.2010. / 14:20

Autor: Nacionalova redakcija

BSA kreće u borbu protiv piratstva u državnim tvrtkama i ministarstvima

Nova kampanja BSA usmjerena je prema subjektima javnog sektora, od ministarstava do tvrtki u državnom vlasništvu

Mladen Vukmir, BSAMladen Vukmir, BSABusiness Software Alliance je objavila početak nove kampanje usmjerene na edukaciju i podizanje svijesti o licenciranju softvera i upravljanju softverskom imovinom, namijenjene korisnicima softvera u javnom sektoru - ministarstvima, zavodima, agencijama i drugim tijelima državne uprave i lokalne samouprave, kao i tvrtkama u državnom vlasništvu diljem Hrvatske. U ovoj kampanji BSA se prvenstveno obraća unutarnjim revizorima koji provode interne revizije cjelokupnog poslovanja subjekata javnog sektora, kako sa stajališta usklađenosti s važećim pravnim propisima, tako i glede sigurnosti i učinkovitosti.

Kampanja uključuje objavu za medije i oglašavanje, slanje dopisa revizorima i telefonsku podršku, kao i provođenje seminara i/ili treninga za unutarnje i vanjske revizore o pitanjima licenciranja softvera, značajkama i prednostima upravljanja softverskom imovinom kao dijela revizije usklađenosti informacijskog sustava i informacijske sigurnosti u subjektima javnog sektora. Zakonska uloga revizora sastoji se u ocjeni usklađenosti i učinkovitosti cjelokupnog poslovanja subjekata javnog sektora, te savjetovanju uprave, odnosno rukovodstva odgovarajućih organizacija o mogućim unapređenjima poslovanju u cilju osiguranja standarda potpune zakonitosti, visoke sigurnosti i učinkovitog upravljanja imovinom i financijama.

"Ocjena sustava upravljanja softverskom imovinom je bitan sastavni dio procjene interne revizije podržava li korporativno upravljanje informacijskom tehnologijom organizacije njene strateške ciljeve," rekao je Mladen Vukmir, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj, te dodao: "Razumijevanje licenciranja softvera, iskorištavanje pogodnosti upravljanja softverskom imovinom te pravilno knjiženje i provođenje redovitih internih revizija softverske imovine nedvojbeno će doprinijeti povećanju učinkovitosti, sigurnosti, produktivnosti, te konačno, ali ne i manje važno, zakonitosti djelovanja organizacije."

BSA nudi tvrtkama i drugim poslovnim i javnim subjektima materijale kojima je cilj pružiti pomoć u uvođenju i praktičnoj primjeni učinkovitog sustava upravljanja softverskom imovinom, primjerice, BSA Vodič o upravljanju softverskom imovinom i besplatni softverski alati za provođenje unutarnje revizije instaliranog softvera koji su dostupni www.bsaaudit.com.

S obzirom na područje rada unutarnjih i vanjskih revizora i njihova zakonska ovlaštenja, BSA želi podijeliti svoja znanja i iskustva u implementaciji sustava upravljanja softverskom imovinom, te na taj način pružiti podršku praktičnom radu revizora u području revizije informacijske sigurnosti i korporativnog upravljanja informacijskom tehnologijom.

Primjerice, u sklopu kampanje, BSA je u ožujku ove godine sudjelovao u sponzoriranju zajedničke 2. Konferencije Hrvatskog instituta internih revizora i 5. Konferencije internih revizora srednje i istočne Europe "Razvoj i izazovi interne revizije" koje su, održane u Opatiji, okupile ne samo hrvatske unutarnje i vanjske revizore, već i njihove kolege i uvažene govornike iz Hrvatske, Austrije, Belgije, Njemačke, Mađarske, itd. Jedan od modula konferencije bio je posvećen upravo reviziji IT-a i sigurnosti informacijskih sustava, u sklopu kojeg je BSA održao uvodnu prezentaciju na temu "Interna revizija i upravljanje softverskom imovinom". BSA planira nastaviti s uspostavljenom suradnjom s Hrvatskim institutom internih revizora kroz sudjelovanje ili zajedničku organizaciju budućih inicijativa, događanja i treninga usmjerenih na podizanje javne svijesti i stručno usavršavanje u području informacijske tehnologije i licenciranja softvera.

Kampanja traje tijekom svibnja te će se nastaviti ujesen.

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika