24.05.2010. / 12:04

Autor: Martina Čizmić

Žbogar: Hrvatska će ući u EU bez obzira na ishod referenduma o arbitraži

Samog sporazuma ne bi bilo da dvoje premijera u Trakošćanu nisu uspostavili i međusobnu, neposrednu komunikaciju

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u razgovoru je za podlistak Mag slovenskog dnevnika Delo, istaknuo kako ishod referenduma o sporazumu o arbitraži neće imati nikakve posljedice na ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Dodao je i kako Hrvatsku nakon ulaska u EU vjerojatno neće pretjerano zanimati brzo rješenje graničnog pitanja.

Istaknuo je kako je sporazum o arbitraži u datom trenutku najbolje rješenje.

"Možda je posljednja mogućnost, koja arbitraži nalaže određivanje dodira slovenskih voda s međunarodnim morem. Te odredbe ne bi bilo, da Hrvatska nije željela nastaviti pristupne pregovore. I da velikim državama nije bilo u interesu da se problem riješi", rekao je Žbogar te potvrdio kako su veliku ulogu u dogovaranju arbitražnog sporazuma odigrale SAD i Europska unija. Kazao je kako je američka vlada pomogla da Hrvatska prihvati sporazum.

No, dodaje kako samog sporazuma ne bi bilo da dvoje premijera u Trakošćanu nisu uspostavili i međusobnu, neposrednu komunikaciju.

"Često smo na nižim razinama došli u položaj kad nismo mogli riješiti problem, ali to su telefonski napravili premijeri", rekao je Žbogar.

Ponovio je kako je arbitražni sporazum rezultat tihe diplomacije u kojoj je sudjelovalo tek nekoliko ljudi s jedne i druge strane.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 24.05.10. 12:34

Ovaj majmun, izgleda ne zna, da arbitraza slijedi poslije pristupa EU. Sto ce biti, kada sve to skupa mi na kraju odbacimo, poput Norvezana. Treba parkirati jedan tenk, sa neispravnim motorom, na savudrijski "rt". Tada ce ovi pokvarenjaci promijeniti misljenje o nama i nauciti brzo gdje je granica na moru.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika