26.05.2010. / 08:03

Autor: Martina Čizmić

Slovenski zastupnici raspravljaju o 'novim okolnostima' oko arbitraže

Zanimljivo je kako se krajem studenog prošle godine, kada su slovenski premijer i hrvatska premijerka potpisivali arbitražni sporazum u Stockholmu u medijima pisalo kako su sa jednostranom izjavom obje strane upoznale i švedsko predsjedništvo Europske unije

Borut Pahor i Jadranka Kosor potpisuju arbitražni sporazumBorut Pahor i Jadranka Kosor potpisuju arbitražni sporazumZastupnici tri najveće oporbene stranke u Slovenskom parlamentu, SDS-a, SLS-a i SNS-a tražili su raspravu i dobili ju. Tako će se na dnevnom redu parlamenta naći rasprava o 'navodno novim okolnostima glede arbitražnog sporazuma'.

Podsjetimo, slovenska je oporba skočila na noge nakon što je premijer Borut Pahor izjavio da je s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bilo dogovoreno da će Slovenija dobiti teritorijalni dodir sa otvorenim morem, što je hrvatska strana naknadno zanijekala.

Također, Hrvatska tvrdi da je Sloveniaj prihvatila jednostranu izjavu koju je potpisala premijerka Kosor, a u kojoj stoji da se ništa u arbitražnom sporazumu ne može shvatiti kao hrvatsko pristajanje na slovenski zahtjev za teritorijalnim morem.

Zanimljivo je kako se krajem studenog prošle godine, kada su slovenski premijer i hrvatska premijerka potpisivali arbitražni sporazum u Stockholmu u medijima pisalo kako su sa jednostranom izjavom obje strane upoznale i švedsko predsjedništvo Europske unije, no švedska veleposlanica u Sloveniji to je zanijekala, kao i slovenski premijer Pahor.

Podsjetimo, tijekom jučerašnje rasprave na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je kako je arbitražni sporazum 'jedini dokument koji je potpisan i ima suglasnost obiju strana'.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika