27.05.2010. / 08:17

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Video: Rat na ulicama Kingstona, u sukobima na Jamajci poginula najmanje 44 civila

Vlada je u nedjelju proglasila izvanredno stanje u nekim dijelovima grada pošto je premijer Bruce Golding pozvao na uvođenje reda "oštrim i odlučnim akcijama"

Policijske patrole na ulicama Kingstona (Foto: Reuters)Policijske patrole na ulicama Kingstona (Foto: Reuters)Jamajkanske se snage sigurnosti osvojile uporište vođe bande kojeg traže Sjedinjene Američke Države, no tek nakon što je u sukobima poginulo 44 civila. Časnici i vojnici u nekim se dijelovima grada i dalje bore s zaštitarima Christophera Cokea, poznatijeg pod imenom ' Dudus'. Još uvijek je u bijegu i nakon tri dana uličnih borbi.

Vlada je tražila od jednog odvjetnika i jednog posrednika da procijene broj žrtava i štete nastale u sukobu policije i kriminalaca koji se su protivili izručenju trgovca drogom Christophera "Dudusa" Cokea.

Odvjetnik Earl Witter i posrednik Hero Blair utvrdili su da su na mjestu napada stradala 44 civila.

Jamajčanske snage sigurnosti sukobljuju se već nekoliko dana s naoružanim pomagačima navodno najvećeg krijumčara droge u regiji, koji nastoji izbjeći izručenje SAD-u zbog optužaba da krijumčari drogu i oružje.

Vlasti ističu kako su svi mrtvi civili bili naoružani muškarci, no unutar 'ratnih četvrti' stanovnici napominju kako vojska i policija nakon početka napada 'nije birala žrtve'.

"Vlada užasno žali zbog gubitaka nedužnih života u unakrsnoj vatri. Sigurnosne su snaga upućene da učine sve kako bi kolateralne žrtve svele na minimum" objasnio je premijer Jamajke Bruce Golding te dodavši kako će istrage otkriti sve razloge smrti uzrokovanih sigurnosnim snagama koje već imaju 'ugled' brzih na okidaču.

Sukobi se uglavnom vode u sirotinjskim predgrađima jamajčanske prijestolnice Kingstona, a žarište je zapadna četvrt u kojoj je odrasla zvijezda reggaea Bob Marley.

Američko ministarstvo pravosuđa Cokea smatra jednim od najopasnijih svjetskih šefova narkomafijaških organizacija.

Vlada je u nedjelju proglasila izvanredno stanje u nekim dijelovima grada pošto je premijer Bruce Golding pozvao na uvođenje reda "oštrim i odlučnim akcijama".

Vezane vijesti

Video, Gold Cup: Poznati svi četvrtfinalisti

Video, Gold Cup: Poznati svi četvrtfinalisti

U utorak su odigrane utakmice trećeg, posljednjeg kola skupine C nogometnog Prvenstva Sjeverne i Srednje Amerike (Gold Cup). Poznati su svi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika