28.05.2010. / 14:08

Autor: Hina

Severov prijedlog: Broj potpisa za referendum s 10 posto na 2,5 posto birača

Na taj bi se način omogućila djelotvornija građanska participacija u zakonodavnoj vlasti, posredstvom koje bi se naglasilo opredjeljenje Hrvatske za demokraciju, ocjenjuje NHS

Krešimir Sever predsjednik NHS-aKrešimir Sever predsjednik NHS-aNezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas Hrvatskom saboru prijedlog izmjene Ustava po kojoj bi ubuduće za raspisivanje referenduma bilo dovoljno 2,5 posto umjesto 10 posto ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Ustavom je propisano da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a u proteklih 20 godina gotovo se nijednom to nije dogodilo jer se pokazalo da je gotovo nemoguće u zadanom roku doći do traženog broja potpisa, ističe NHS.

S obzirom na najavljene izmjene Ustava, NHS smatra kako je pravo vrijeme da se odredba o referendumu izmijeni tako da se obveže Hrvatski sabor na raspisivanje referenduma ako to zatraži 2,5 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Na taj bi se način omogućila djelotvornija građanska participacija u zakonodavnoj vlasti, posredstvom koje bi se naglasilo opredjeljenje Hrvatske za demokraciju, ocjenjuje NHS.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 28.05.10. 14:26

Ako mogu Slovenci raspisivati referendum,baš kao i Švicarci,zašto to ne bismo i mi mogli? ionako kradu sve,a vraćati neće nikada ništa.trebalo bi uvesti u proceduru da garantiraju osobnom imovinom,svaki zastupnik za ono što potpisuje i glasa,pa da vidim jel je odgovornost izgubljen pojam.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika