06.06.2012. / 12:36

Autor: Nacional.hr

Ukidanje neograničenih prava iz kolektivnih ugovora

Podsjetimo kako su se hrvatski sindikati ujedinili u lipnju 2010. godine kako bi spriječili Vladu u izmijeni Zakona o radu, to jest, prava iz kolektivnih ugovora. Skupili su dovoljno potpisa za državni referendum, nakon čeg je Vlada odustala od promjene ZOR-a

Zoran Milanović i Radimir Čačić (Pixsell)Zoran Milanović i Radimir Čačić (Pixsell)Vlada će na današnjoj sjednici usvajanjem Zakona o reprezentativnosti ukinuti spornu odredbu iz Zakona o radu koja propisuje kako se prava iz kolektivnih ugovora primjenjuju neograničeno, dok se ne donese novi kolektivni ugovor, izvještava tportal.

Vlada je nakon jučerašnjih neuspješnih pregovora sa sindikatima najavila kako će članak 262. ZOR-a urediti Zakonom o reprezentativnosti. Radnička prava iz kolektivnih ugovora vrijedit će tri mjeseca nakon isteka ugovora.

Prijedlog Zakona o reprezentativnosti Vlada će danas uputiti u Sabor gdje će kroz dva čitanja biti mogućnosti za prijedloge i amandmane. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je riječ o organskom zakonu te kako je za njegovo donošenje potrebna apsolutna većina od 77 glasova.

Zakonom se regulira i kolektivno pregovaranje, broj članova sindikata te poslodavačkih udruga potrebnih za članstvo u Gospodarskom socijalnom vijeću. Ministar Mrsić je povećao cenzus vezan uz pravo sindikata na sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju sa 10 na 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranog članstva, kao i cenzus za strukovne sindikate sa 30 na 40 posto.

Sve sindikalne središnjice ističu kako se Zakonom o reprezentativnosti ne mogu mijenjati odredbe Zakona o radu.

"Izmjene ZOR-a ne smiju ići kroz drugi zakon, bez obzira na sam sadržaj prijedloga, jer to povećava pravnu nesigurnost i mogućnost nesnalaženja u sustavu", izjavio je predsjednik NHS-a, Krešimir Sever i najavio je kako će potporu za svoja prava potražiti od predstavništva Europske komisije i međunarodnih sindikalnih udruga.

Podsjetimo kako su se hrvatski sindikati ujedinili u lipnju 2010. godine kako bi spriječili Vladu u izmijeni Zakona o radu, to jest, prava iz kolektivnih ugovora. Skupili su dovoljno potpisa za državni referendum, nakon čeg je Vlada odustala od promjene ZOR-a. Do danas je ostalo vrijediti staro pravilo da i nakon isteka kolektivnog ugovora, radnicima vrijede ista prava sve dok se ne donese novi kolektivni ugovor.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
26/2/12

okvardz, 06.06.12. 13:11

ovi je samo početak propadanja. tko će zaraditi i za ovolika prava i plaće, njemački radnici, malo sutra.
hdz je sanjao i spavao kada su bili na vlasti, ovo su oni morali učiniti 2008,god., ali nisu htjeli.


registracija
26/2/12

okvardz, 06.06.12. 13:13

tko zarađuje u ovoj zemlji i koliko mjesečno. jesmo li u minusu i ako jesmo kako se iz njega izvući, a da ne prosimo po svijetu i ne prodajemo obraz i poštenje naših otaca za judine škude. ko smo mi i čime raspolažemo.


registracija
26/2/12

okvardz, 06.06.12. 13:14

je li cijeli narod jad i bijeda kao ovi što nas vode od 1991. naovamo. uvijek se pokaže da su od gorega oca i još gore majke. ljudi koji jedu svoju vlastitu dijecu za novac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika