02.06.2010. / 07:59

Autor: Martina Čizmić, Hina

Utrka s vremenom: Znanstvenici i stručnjaci u borbi protiv naftne bušotine

Jedan od prijedloga dolazi iz Slovenije, a osmišljen je još krajem 1980-ih u Litostroju

U rješavanje problema uključio se i James CameronU rješavanje problema uključio se i James CameronFilmski redatelj James Cameron, autor Titanica i Avatara, sudjelovao je na sastanku sa znanstvenicima, stručnjacima i vladinim dužnosnicima na kojem se u utorak raspravljalo o mogućnostima zaustavljanja istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu, izvijestili su izvori iz Agencije za zaštitu okoliša.

Cameron je pozvan na tzv. "brainstorming" sastanak na kojem se pokušalo pronaći rješenje za ekološku katastrofu koja već mjesec i pol dana ugrožava Meksički zaljev i obalne države SAD-a.

Redatelj kanadskog podrijetla, osim što je snimio dva najkomercijalnija "blockbustera" u filmskoj povijesti, priznat je i kao stručnjak za podvodno snimanje koje je koristio u svojim dokumentarcima o potonuću Titanica i njemačkog bojnog broda Bismarck.

Sastanak, na kojem je sudjelovalo dvadesetak vrhunskih znanstvenika, inženjera i tehničkih stručnjaka, opisan je kao događaj na kojem su "razmijenjene ideje kako ublažiti utjecaj istjecanja nafte na područje Zaljeva", no Cameronov doprinos nije objavljen.

Moguće rješenje iz Slovenije

No, problem koji je u početku bio samo američki, sada zabrinjava cijeli svijet. Već je objavljeno da su zemlje diljem svijeta ponudile svoje stručnjake i iskustvo ne bi li se bušotina iz koje dnevno iscuri nekoliko tisuća barela nafte stavila pod kontrolu.

Tako je i iz susjedne Slovenije došao prijedlog kako začepiti bušotinu. Arhitekt Andrej Čufer smatra kako su za nesreću u Meksičkom zaljevu odgovorni stručnjaci BP-a koji nisu postavili sigurnosni ventil uz ventil koji regulira pritisak na bušotini.

U razgovoru za slovensku televiziju Čufer je istaknuo kako je potrebno zatvoriti cijev koja naftu vodi iz dubine zemlje na površinu, a koja se nalazi tik uz morsko dno. Ističe kako bi ju trebalo prvo odrezati, a potom zatvoriti. Dodaje kako bi se nakon toga odrezanu cijev prekrilo s drugom koja bi bila nešto većeg promjera, a koja bi imala ugrađen ventil koji bi mogao regulirati protok nafte.

Samo rješenje čini se relativno jednostavnim i nije ništa novo. Naime, razvijeno je još krajem 1980-ih godina u Litostroju, ni nikada nije bilo upotrebljeno u praksi.

Čufer je istaknuo kako su stručnjaci iz cijelog svijeta poslali svoje prijedloge za rješenje ove ekološke katastrofe, no samo mali broj stručnjaka u BP-u pregledava ta rješenja pa je upitno koje će se i kada upotrijebiti. A nafte je u oceanu sve više.

BP odrezao oštećenu cijev

Korporacija British Petroleum u utorak navečer je dovršila prvu fazu novog pokušaja da zaustavi izlijevanje nafte iz bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu uspješnim rezanjem cjevovoda bušotine pomoću robotiziranih ronilica, izvijestile su američke TV mreže.

Rezanje cijevi koja na morskom dnu izlazi iz pokvarenog uređaja za spriječavanje nagle provale nafte i plina, privremeno je pojačalo istjecanja nafte, no u srijedu bi na odrezanu cijev trebala biti postavljena posebna metalna kapa, kroz koju bi se fleksibilnim cijevima većina nafte odvodila u tanker na površini.

Riječ je o eksperimentalnom zahvatu koji nikada nije izveden na takvoj dubini, od 1,500 metara.

Doug Suttles, glavni operativni dužnosnik BP-a, izjavio je za CNN da bi se u postupku, ako bude uspješn, trebala crpiti "velika većina" nafte.

BP je priznao da urušena bušotina ne može biti potpuno zatvorena sve do kolovoza, dok se ne dovrši paralelna bušotina na istom ležištu nafte.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika