04.06.2010. / 10:09

Autor: Deutsche Welle

DW: Hoće li Njemačka dobiti najmlađeg predsjednika u povijesti?

Vladajuća koalicija predstavila je svog kandidata za najviši položaj u zemlji. Prema želji CDU-a, CSU-a i FDP-a to bi trebao biti sadašnji premijer Donje Saske Christian Wulff. SPD je uzvratio svojim kandidatom

Angela Merkel i Christian Wulff (Reuters)Angela Merkel i Christian Wulff (Reuters)Tri dana nakon ostavke dosadašnjeg predsjednika Horsta Köhlera, njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je ono što je njemačka javnost s nestrpljenjem i velikim interesom iščekivala - ime kandidata za njegovog nasljednika. Christian Wulff s 50 bi godina mogao, kao najmlađi u povijesti, 30. lipnja useliti u ured rezerviran za njemačkog predsjednika. Merkel ga je predstavila kao čovjeka "koji je uvijek radoznao, uvijek spreman iskušati nešto novo, koji je kreativan i otvoreno pristupa ljudima". Posebno je istaknula ocjenu da je sadašnji premijer Donje Saske osoba koja ima jasan sustav vrijednosti i koja može biti orijentir.

I Unijin koalicijski partner, koji se u posljednje vrijeme rijetko slaže s kancelarkom, po ovom pitanju nema prigovora. Zamjenik šefice vlade Guido Westerwelle (FDP) bio je pun riječi hvale za diplomiranog pravnika Wulffa.

Popularan u narodu

Christian Wulff se smatra jednim od "kancelarkinih ljudi". On svojim političkim stilom ne polarizira, slovi kao miran i razuman. Prije nekoliko godina su ga zbog velike popularnosti u narodu spominjali kao mogućeg Unijinog kandidata za mjesto kancelara, ali on sam je rekao kako mu nedostaje "apsolutna volja za moći". Wulff je rekao u prvoj reakciji kako se veseli novom zadatku. "Mislim da se ljudi mogu bolje povezati, da se može ojačati osjećaj zajedništva u društvu, ohrabriti ljude, širiti optimizam u teškim vremenima".

Oporba za Gaucka

Manje oduševljeni kandidatom vladajuće koalicije bili su političari oporbe. Socijaldemokrati i Zeleni su prigovorili da se radi o tipičnom "izvlačenju iz stranačkog kovčega" i prigovorili da Wulff nije nadstranački kandidatat, netko tko bi zadovoljio sve političke tabore. Zbog toga su predstavili svog kandidata: 70-godišnjeg Joachima Gaucka. Gauck je poznati borac za ljudska prava iz bivšeg DDR-a i nekadašnji šef ustanove koja se bavi dosjeima Stasija (tajna služba DDR-a). No, iako Wulffov protukandidat uživa veliki ugled u cijeloj zemlji, ne očekuje se da će on pomrsiti račune vladajuće koalicije jer ova ima jasnu većinu u Parlamentarnoj skupštini.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika