07.06.2010. / 12:00

Autor: Martina Čizmić

SSSH pred raspadom: Ana Knežević podnosi neopozivu ostavku

Ana Knežević sumnja da su svoje prste u raspadu SSSH pojedinci imali "kreativnu pomoć savjetodavaca iz Vlade"

Ana KneževićAna KneževićDa odnosi unutar najveće sindikalne središnjice, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske već dulje nisu u najboljem redu moglo se iščitati iz izjava pojedinaca tijekom proteklih tjedana. Vijesti o odlasku predsjednice Ane Knežević, pa onda opovrgavanje takvih vijesti, bile su dovoljne da se posumnja u nesređene odnose.

No, potvrdu su danas poslali upravo iz SSSH. U priopćenju koje potpisuje Ana Knežević, ona najavljuje svoju neopozivu ostavku na mjesto predsjednice SSSH, a u podužem tekstu objašnjava zašto se odlučila na takav potez.

U priopćenju tako ističe kako je "na djelu egzekucija i demontaža Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, najveće i najsnažnije te međunarodno priznate sindikalne središnjice u Hrvatskoj, čime se pogoduje Vladi Republike Hrvatske u naglim izmjenama Zakona o radu, smanjivanju radničkih prava i praktičkom ukidanju instituta kolektivnog pregovaranja kao i u ostalim najavljenim mjerama,koje idu na štetu radnika".

Ana Knežević nastavlja kako su autori neviđenog modela "isključivo predsjednici, a ne članovi, navjećih udruženih sindikata koji su zajednički utvrdili nemogućnost ostanka u SSSH". Kao razloge za odlazak navodi organizacijske, financijske i upravljačke probleme.

"Rečeni sindikalni lideri su odlučili da je prevelik rizik rješenje tražiti unutar Saveza, a izgledi za uspjeh su minorni, te je stoga postignuto suglasje da navedeni sindikati pristupe donošenju odluka na svojim tijelima o istupanju iz Saveza, a paralelno da se na nadležnom tijelu Saveza donese odluka o pokretanju stečajnog postupka nad Savezom. Sastanci su se održavali bez znanja i nazočnosti ijedne odgovorne osobe iz SSSH, a tragično je što sastanke organizirao jedini potpredsjednik SSSH", ističe Ana Knežević u priopćenju.

Dodaje kako su sindikalni su lideri posredstvom potpredsjednika SSSH, još 25. svibnja u medijima najavili da će „Ana Knežević konačno biti smijenjena 7. lipnja 2010. na sjednici Vijeća", zavaravajući javnost i članstvo da se time SSSH-u pišu bolji dani i da će se time krenuti smjerom oporavka i jačanja.

"Na žalost, usporedno se sindikalisti tajno sastaju i donose odluku o ubrzavanju procesa demontaže Saveza na način da iznude na sjednici Vijeća SSSH 7. lipnja izglasavanje nepovjerenja Ani Knežević, te preuzimanje vršiteljske palice, kako bi mogli donijeti odluku o stečaju i masovnom otpuštanju 95 zaposlenih radnika za čije plaće više ne žele odgovarati", navodi se dalje.

Ana Knažević navodi kako je na izglasavanju povjerenja, koje je ona osobno tražila dobila povjerenje 20 članova Vijeća, dok je 13 bilo protiv. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je barem 23 glasa protiv.

Ističe i kako je najavila da se nema namjeru kandidirati za novi mandat na čelu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, i to ne zbog nepravomoćne uvjetne presude da je izvršila zlouporabu sindikalnih novaca u iznosu od 25.000 kuna, već zbog svoga zdravstvenog stanja i "nemogućnosti da koordinira granske sindikalne lidere sa skrivenim figama u džepu".

"U svemu je žalosno što udruženi sindikati nisu postupili po redovitoj proceduri za iskazivanje nezadovoljstva kakva je propisana Statutom, te pokrenuli opoziv, već su čekali da državne i pravosudne strukture pripreme teren, pa da ne moraju uprljati ruke. Jednako je tako dvojbeno što odluke o izlasku iz SSSH-a te njegovu stečaju donose daleko od svojih članova, u uskim liderskim grupama, umjesto da su prihvatili prijedlog predsjednice o prijevremenom organiziranju Kongresa i tamo pokušali iznaći rješenja za nastale probleme", stoji u priopćenju.

Na kraju, Ana Knežević ističe kako se raspad SSSH događa u trenutku kada sindikalne središnjice kreću u prikupljanje potpisa za referendum o novom Zakonu o radu.

"Izigravanje demokracije i instituta tajnog glasanja, manipuliranje članstvom i tajni planovi za ukidanje SSSH i proglašavanje stečaja, te najavljene namjere za osnivanje nove sindikalne središnjice koja bi se odrekla odgovornosti za zaposlene i dugove postojeće; za osnivanje sindikalne središnjica koja bi bila jeftina i valjda bez zaposlenih - tužna je istina o hrvatskom sindikalnom pokretu i najjačoj sindikalnoj središnjici", navodi u priopćenju Ana Knežević te dodaje kako pritom ne treba biti siguran da u svemu tome neki granski sindikalni lideri nisu imali kreativnu pomoć savjetodavaca iz Vlade.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika