09.06.2010. / 09:55

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Izbori u Nizozemskoj: Očekuje se pobjeda liberala i jačanje desnice

Ukoliko se projekcije pokažu točnima, Nizozemska bi na čelu vlade mogla dobiti prvog liberala, čelnika stranke Marka Ruttea, od završetka Prvog svjetskog rata.

Jan Peter Balkenende, premijer na odlasku vlast je počeo gubiti nakon prijepora o nizozemskoj vojnoj misiji u Afganistanu. Jan Peter Balkenende, premijer na odlasku vlast je počeo gubiti nakon prijepora o nizozemskoj vojnoj misiji u Afganistanu. Birališta na prijevremenim nizozemskim parlamentarnim izborima otvorena su rano ujutro. Oko 12 milijuna Nizozemaca s pravom glasa pozvano je da izabere 150 zastupnika donjeg doma parlamenta. Birališta se zatvaraju u 21 sat, a prvi se rezultati očekuju već pola sata kasnije.

Nijedna od 18 stranaka ne može se nadati dovoljnom broju glasova za samostalno vladanje zemljom. U anketama vode liberali (mogli bi osvojiti 36 mandata po projekcijama) ispred laburista (30 mandata) i demokršćana odlazećeg premijera Jana Petera Balkenendea (25 mandata). Na četvrtom je mjestu protuislamska stranka PVV kontroverznog zastupnika Geerta Wildersa (18 mandata).

Predviđa se i povećanje broja zastupničkih mjesta desno orijentiranih stranaka kao rezultat nezadovoljstva politikom vlade prema imigrantskim pitanjima.

Ukoliko se projekcije pokažu točnima, Nizozemska bi na čelu vlade mogla dobiti prvog liberala, čelnika stranke Marka Ruttea, od završetka Prvog svjetskog rata.

Demokršćanska vladajuća koalicija raspala se u veljači nakon prijepora o nizozemskoj vojnoj misiji u Afganistanu. Laburistička stranka je odbila premijerovu molbu za podrškom u produljenju nizozemske misije. Vojne postrojbe stoga svoj povratak iz Afganistana očekuju u kolovozu.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika