10.06.2010. / 09:08

Autor: Deutsche Welle

'Iduća članica Unije': Hrvatska prvi put u EU Parlamentu predstavila potencijale

U Europskom parlamentu održana je konferencija „Hrvatska – iduća članica EU-a“. Skup je organizirala Hrvatska poslovna mreža, koordinator je bila Hrvatska gospodarska komora u Bruxellesu, a pokrovitelj Hannes Swoboda.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDruga po velilčini politička skupina u Europskom parlamentu, socijalisti i demokrati, zalažu se za jačanje gospodarskih i socijalinih veza između Hrvatske i Europske unije s pogledom skorog pristupanja Hrvatske Uniji.

Konferencija „Hrvatska - iduća članica Europske unije", organizirana od skupine socijaldemokrata i u suradnji s misijom RH pri EU, imala je za cilj predstaviti dostignuća i mogućnosti u najvažnijim gospodarskim sektorima u Hrvatskoj s naglaskom na regionalni razvoj, kao i u svjetlu rezultata reformskog procesa.

Predstavljanje gospodarskih i regionalnih potencijala Hrvatske

Konferencija je bila podijeljenja u četiri tematske cjeline: turizam i transport, poduzetničko obrazovanje, obnovljiva energija i energetska efikasnost te znanost kao pokretač gospodarskog razvoja. Pred stotinjak sudionika u Europskom parlamentu Hrvatska se po prvi puta predstavila u toj europskoj instituciji sa svojim gospodarskim potencijalima i regionalnim predstavnicima, prije svega iz Istre i Kvarnera te Slavonije i Baranje.

Hannes Swoboda, potpredsjednik europskih socijaldemokrata i autor izvješća o napretku Hrvatske u Europskom parlamentu vjeruje da Hrvatska može završiti pregovore do kraja ove godine i da je moguće da Hrvatska potpiše Pristupni sporazum krajem ove ili početkom iduće godine.

„Hrvatska zaslužuje članstvo u EU"

„Ulazimo sada u fazu pristupanja Hrvatske Uniji. Ta faza ne samo da predstavlja završetak procesa već i početak nove vaze za zemlju. Hrvatska je podouzela velike napore i mogla bi biti primjer ostalim zemljama regije. Moje duboko uvjerenje je da Hrvatska zaslužuje članstvo u EU", naglasio je izvjestitelj za Hrvatsku Swoboda.

Kao pokrovitelj konferencije Swoboda je naglasio kako „će Hrvatski pristup poslati pozitivan znak zemljama susjedstva. Prespektiva članstva snažan je poticaj za političke i gospodarske reforme i jačanje stabilnosti".

EPP se zalaže za otvaranje preostala tri poglavlja

Komentirajući pristupne pregovore Hrvatske, Gunnar Hökmar, švedski zastupnik u Europskom parlamentui predsjednik zajedničkog odbora EU-Hrvatska te Mario David također europski zastupnik i potpredsjednik Europske pučke stranke (EPP) naglasili su kako "pozdravljaju pozitivan rezultat referenduma u Sloveniji oko Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom".

Europski poziv slovenskih građana i njihova volja da zajedno sa susjednom Hrvatskom grade zajedničku europsku budućnost nikada nisu bili upitni, poručuje EPP.

Europska pučka stranka potpuno podržava Hrvatsku u svojim naporima da završi pristupne pregovore i pristupi Europskoj uniji. U tom smislu, EPP očekuje uspješnu Međuvladinu konferenciju o pristupanju Hrvatske u lipnju i otvaranje tri preostala poglavlja koja još nisu otvorena u pristupnim pregovorima ».

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika