10.06.2010. / 11:40

Autor: Nacionalova redakcija

Najpoznatiji američki zviždač: 'Obamina politika je treći Bushev mandat'

Američka ikona ljevice, Daniel Ellsberg tvrdi kako je Obamina administracija u praksi samo treći mandat Busheve te da se politika prema Iraku i Afganistanu uopće nije promijenila.

Daniel EllsbergDaniel EllsbergDaniel Ellsberg, američki vojni analitičar, dugogodišnji aktivist, ikona tamošnje lijevice i jedan od najpoznatijih 'zviždača' u američkoj povijesti, optužio je predsjednika Baracka Obamu da je izdao izborna obećanja dana američkim građanima. Prema njegovom mišljenju, Obama je garantirao novu politiku u Iraku, Afganistanu ali i veće građanske slobode koje su bile zakinute za vrijeme Busheve administracije no njegove trenutne političke odluke u potpunoj su suprotnosti s onime što je govorio za vrijeme izbora.

"Obama je dobar političar koji je rekao ono što je morao kako bi bio izabran no sada koristi vlast kako bi zadovoljio velike korporacije kao što su British Petroleum, Goldman Sachs i financijere Wall Streeta," izjavio je Ellsberg za Spiegel online.

Prilikom ceremonije polaganju zakletve, u svom govoru Obama je obećao povlačenje svih trupa iz Iraka do kraja 2011., no Ellsberg tvrdi kako je to bio samo trik jer je nerealno predviđati povlačenje američke vojske s Bliskog Istoka. Vjeruje i kako će se broj postrojbi u Afganistanu povećati daleko iznad Obaminih predviđanja i najava u javnim istupima.

Otvoreno priznaje kako je dao svoj glas trenutnom američkom predsjedniku. Međutim, isto tako napominje kako njegova administracija u svojim ključnim aspektima predstavlja 'treći mandat administracije Georga Busha' te da je u pojedinim segmentima, kao što su građanske slobode i ljudska prava, današnja politika SAD-a nazadovala u odnosu na prethodna razdoblja SAD-a, o čemu ovaj politički aktivist ima saznanja iz 'prve ruke'.

Naime, Ellsberg je 1971. godine New York Timesu proslijedio tzv. "Pentagonove spise" i time izazvao nacionalnu krizu. Na sedam tisuća stranica spisa, koje je proslijedio medijima, nalazila se analiza Ministarstva obrane u kojoj se eksplicitno navodilo da rat u Vijetnamu nije bilo moguće dobiti. Temeljem toga događaja nedavno je snimljen i dokumentarac 'Najopasniji čovjek u Americi' (kovanicu je izmislio Henry Kissinger), koji je na kraju zaradio i nominaciju na ovogodišnjem izdanju Oscara.

Svojim hrabrim činom, Ellsberg je odmah postao jedan od najpoznatijih 'zviždača' u SAD-u. Ipak, premda je od tog događaja prošlo gotovo 40 godina, on tvrdi da se tretman službene politike prema njemu i drugim zviždačima nije puno promijenio. Štoviše, Ellsberg kaže kako je trenutačno posebno loša situacija, jer su 'zviždači' zbog svojih poteza sada podvrgnuti kriminalizaciji.

Prema njegovim riječima, 'administracija Georga Busha je vodila istrage o 'zviždačima' i njihovim slučajevima, ali ih aktualna vlast zakonski goni'.

"Obama se okrenuo za 180 stupnjeva. Njegova djela su potpuno različita od riječi, " zaključio je Ellsberg.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika