10.06.2010. / 17:41

Autor: Hina

Pahor: Sastat ću se s Jorasom kako bi vidio kako riješiti njegov problem

Pahor je na pitanje novinara nakon sjednice slovenske vlade odgovorio da je najprije nazvao Jorasova odvjetnika, a zatim i njega te da mu je zahvalan što je donio "razumnu odluku" i odustao od nasilnog uklanjanja rubnika

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da će se po dogovoru sastati s kontroverznim nacionalistom Joškom Jorasom kako bi doznao kako u ozračju dobrih odnosa Ljubljane i Zagreba riješiti njegov problem s graničnom crtom.

Joras je u četvrtak izazvao izgred na graničnome prijelazu Plovaniji kad je, po riječima glasnogovornice istarske Policijske uprave Nataše Rogić-Jukopile, traktorom na koji je priključio kopač pokušao ukloniti rubnik uz cestu koji mu, po njegovim tvrdnjama, priječi put do kuće.

Pozivajući se na suglasnost za uklanjanje rubnika, koju mu je izdala slovenska uprava za ceste, Joras je namjeravao to i učiniti, ali su hrvatski policajci pred njega postavili živi štit.

Pahor je na pitanje novinara nakon sjednice slovenske vlade odgovorio da je najprije nazvao Jorasova odvjetnika, a zatim i njega te da mu je zahvalan što je donio "razumnu odluku" i odustao od nasilnog uklanjanja rubnika.

Rekao je da je Joras, koliko on zna, pokušao provesti odluku slovenske državne uprave za ceste, ali mu je zahvalan što je nakon uvjeravanja odustao od toga.

Predsjednik slovenske vlade dogovorio je sastanak s Jorasom na kojemu od njega očekuje da mu kaže kako riješiti njegovo pitanje u ozračju boljih odnosa s Hrvatskom nakon dogovora o arbitraži.

"Očekujem da će mi reći što misli kako riješiti njegov problem, to jest što dvije države mogu učiniti za njega kako ne bi trpio posljedice činjenice da granično pitanje nije regulirano", rekao je Pahor.

Dodao je da je područje na koje upozorava Joras sporno jer obje države smatraju da im pripada.

"To će područje sigurno biti predmet odlučivanja arbitraže", rekao je Pahor.

Joško Joras član je Slovenske pučke stranke, a i u četvrtak je pokušavajući ukloniti rubnike uz cestu tvrdio kako je to područje slovensko i da je pod hrvatskom okupacijom. Slovenski mediji već ga godinama nazivaju "borcem za slovensku južnu granicu".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/6/10

VonLaibach, 10.06.10. 21:54

Menjamo Jorasa za Savudriju

Trebat ce vam na srpskoj granici press


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika