11.06.2010. / 12:53

Autor: Martina Čizmić, Boris Bilas

Sindikati dali 'košaricu': Odustaju od pregovora o izmjenama ZOR-a

"Mi smo u pregovore s Vladom ušli s namjerom da vidimo mogu li se izbjeći promjene Zakona o radu. Očito je Vlada u sukobu interesa, jer zloupotrebljava svoj položaj i nameće svoje interese nacionalnim interesima", ističu sindikati

Ozren Matijašević i Krešimir Sever (Foto: J. Regović)Ozren Matijašević i Krešimir Sever (Foto: J. Regović)Nakon što je premijerka Jadranka Kosor jučer na sjednici Vlade rekla kako pregovori sa predstavnicima sindikata dobro napreduju, te bi danas mogli biti okončani dogodio se neočekivan preokret.

Sindikati su najavili kako odustaju od pregovora u Ministarstvu gospodarstva te su najavili konferenciju za novinare na kojoj će podrobnije izvjestiti o razlozima odustajanja.

No, čini se kako su premijerki zamjerili upravo izjavu o mogućem okončanju pregovora, ocjenivši ju nepoštenom. Naime, prije samog početka pregovora obje su se strane dogovorile kako neće izlaziti u javnost ni sa kakvim informacijama dok se ne postigne konačni dogovor.

Odustajanje od pregovora razljutilo je i ministra gospodarstva Đuru Popijača.

"Sindikati i nisu imali ozbiljnih namjera pregovarati. Oni neistinama manipuliraju građanima. Ovo je otvoren napad na Vladu bez ijednog argumenta. Otvoreno ići s takvim lažima, ja uopće ne znam kako bih to komentirao", rekao je ministar Popijač, a prenosi Večernji list.

Sindikati imaju trećinu potrebnih potpisa

Sindikati su na konferenciji za novinare pojasnili kako od pregovora s Vladom odustaju jer smatraju da je premijerka Jadranka Kosor svojom izjavom manipulirala javnošću kako bi ljude odagnala od potpisivanja zahtjeva za referendum. Pohvalili su se kako prikupljanje potpisa teče izuzetno dobro, jer su danas do 11 sati prikupili više od 150 tisuća potpisa, što je više od 30 posto ukupno potrebnih. Uvjereni su da će uspjeti prikupiti potreban broj za raspisivanje referenduma.

Zamjerili su premijerki Kosor njenu izjavu rekavši kako je netočna, jer ispada da su sindikati nešto predložili. Oni tvrde da nisu, već su se samo dogovarali na koji način će pregovori isti. Stoga, odustaju od pregovora do daljnjeg i nastavljaju s prikupljanjem potpisa.

"Mi smo u pregovore s Vladom ušli s namjerom da vidimo mogu li se izbjeći promjene Zakona o radu. Očito je Vlada u sukobu interesa, jer zloupotrebljava svoj položaj i nameće svoje interese nacionalnim interesima", ističu sindikati.

Krešimir Sever dodao je kako je Kosor jučerašnjim postupkom samo motivirala građane da u što većem broju daju potporu raspisivanju referenduma.

"Ovo je povijesni trenutak u Hrvatskoj, jer po prvi put nakon 1991. postoji šansa za raspisivanje referenduma. A i vidljiv je potpuni zaokret u odnosima među sindikalnim središnjicama jer sindikati napokon nastupaju jednstveno", istaknuo je Sever.

Sindikati su posebno istaknuli da, ako Vlada vrati promjene zakona u saborsku proceduru, to će biti "znak da živimo u demokratskom mraku". Naime, praksa je da se ne raspravlja o prijedlogu zakona dok god se prikupljaju potpisi za raspisivanje referenduma o tome zakonu, kako bi se dalo dovoljno vremena da se vidi hoće li referendum uspjeti.

Istaknuli su i kako su o svojim postupcima obavijestili predsjednika Sabora, Luku Bebića, no nisu dobili nikakvu povratnu informaciju od njega.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika