14.06.2010. / 11:48

Autor: Nacionalova redakcija

Daimler na tapeti: Sponzor Njemačke optužen za potpomaganje apartheida

Suradnja između njemačkog automobilskog diva i vlade nastavljena je i nakon što su Ujedinjeni Narodi 1977. stavili embargo na izvoz oružja Južnoafričkoj Republici.

Dieter Zetsche, šef DaimleraDieter Zetsche, šef DaimleraJužnoafrička organizacija Khulumani koja okuplja žrtave apartheida optužila je njemačku kompaniju Daimler da je opskrbljivanjem južnoafričke policije odgovorna za podupiranje nekadašnjeg rasističkog režima.

Kako prenosi njemački Der Spiegel izjave ove organizacije, Daimler je izvozio kamione Unimogs koje je policija pretvarala u oklopna vozila i uz pomoć njih provodila torturu nad aktivistima koji su se borili za ukidanje apartheida. Suradnja između njemačkog automobilskog diva i vlade nastavljena je i nakon što su Ujedinjeni Narodi 1977. stavili embargo na izvoz oružja Južnoafričkoj Republici.

Khulumani, koja okuplja 85 000 članova diljem svijeta podnijela je tužbu, no sudski postupak i nakon mnogo godina još nije okončan.Vođe grupe odlučili su iskoristiti Svjetsko nogometno prvenstvo kako bi skrenuli pozornost na problem moralne odgovornosti tvrtki kao što je Daimler pogotovo stoga što su oni glavni sponzori njemačke reprezentacije, prenosi Spiegel Online. Umjesto nekadašnjih 2500 Unimogsa Daimler je ovaj put u Južnoafričku Republiku dostavio 460 luksuzno opremljenih buseva za svjetsko prvenstvo.

Vezane vijesti

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Zbog posjedovanja oružja koje mu je pronađeno u osobnoj prtljazi u Zračnoj luci Split policija je prekršajno prijavila državljana Švedske, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika