15.03.2012. / 12:29

Autor: Hina

Dobije li oporba oružje, Siriji prijeti građanski rat

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe ocijenio je u četvrtak da bi doprema oružja sirijskoj oporbi mogla potaknuti građanski rat u toj zemlji.

Alain JuppeAlain JuppeFrancuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe ocijenio je u četvrtak da bi doprema oružja sirijskoj oporbi mogla potaknuti građanski rat u toj zemlji.

"Sirijski narod je duboko podijeljen i ako nekoj skupini u sirijskoj oporbi dademo oružje, potaknut ćemo građanski rat između kršćana, alavita, sunita i šijita, što bi bilo još veća katastrofe od ove sadašnje", rekao je Alain Juppe za radio France Culture. U gušenju prosvjeda sirijske oporbe poginulo je više od 8.500 ljudi u godinu dana.

Kako je rekao Juppe, Rusija koja blokira svaku inicijativu UN-ova Vijeća sigurnosti u vezi sa Sirijom, "srednjoročno ima lošu računicu". "Predbacuje nam intervenciju u Libiji, misleći da smo prekoračili mandat u toj zemlji, s čime se ne slažem", opetovao je Juppe, istaknuvši da "Rusija ima interese u Siriji". "Ona prodaje i prodala je velike količine oružja sirijskom režimu", kazao je.

"Rusija strahuje od širenja islamizma na svom području i zato ne odobrava ono što se događa u Siriji", dodao je, govoreći o ruskoj potpori režimu Bašara al-Asada.

Alain Juppe je kazao kako se "od sveg srca nada" da će Rusija "progledati i uvidjeti što se doista događa u Siriji". "Možda se Rusija u ovom času mijenja", dodao je, spomenuvši izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je u srijedu kritizirao "veliko kašnjenje" u provedbi reforma u Siriji.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 16.03.12. 22:37

Siriji prijeti gradjanski rat? A sto je ovo sada? Piknik.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika