15.06.2010. / 09:41

Autor: Nacionalova redakcija

Srbija korak bliže EU: Počinje ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

dostavila potrebnu dokumentaciju zbog čega pregovori još nisu završili. BBC prenosi kako se Hrvatska, koja je s pregovorima započela 2005. godine, nadala ulasku sljedeće godine što sada izgleda malo vjerojatno.

Serge Brammertz, glavni tužitelj suda u HaaguSerge Brammertz, glavni tužitelj suda u HaaguMinistri vanjskih poslova Europske Unije odlučili su na zasjedanju u Luksemburgu odobriti početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Nakon što je glavni tužitelj suda u Haagu, Serge Brammertz, suradnju sa Srbijom ocijenio pozitivnom, Velika Britanija i Nizozemska odlučile su ipak dati svoj glas jednom od najvažnijih Sporazuma o trgovini. Ministri su najavili dugačak put koji je pred Srbijom na putu za EU.

Početak ratifikacije SSP-a znači da će od danas u parlamentima svih 27 država članica EU pitanje pojedinih sporazuma moći naći na dnevnom redu, a neke zemlje, kao što je Španjolska, najavile su da će ugovor sa Srbijom biti ratificiran u najkraćem roku. Tek kada završi proces ratifikacije SSP-a koji je potpisan 2008. godine, Srbija će započeti pregovore o članstvu u EU.

Glavni predmet spoticanja srbijanskom pridruživanju EU je i pitanje Ratka Mladića stoga se britanski ministar vanjskih poslova William Hague ogradio od postavljanja konkretnog datuma pridruživanja te dodao kako "je Srbija krenula u europskom smjeru a to će EU poduprijeti."

Ministri su upozorili Srbiju da ne ponovi grešku Hrvatske koja nije na vrijeme dostavila potrebnu dokumentaciju zbog čega pregovori još nisu završili. BBC prenosi kako se Hrvatska, koja je s pregovorima započela 2005. godine, nadala ulasku sljedeće godine što sada izgleda malo vjerojatno.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
4/6/09

Alarik, 15.06.10. 10:17

Sramota za EU, nisu još dvojicu izručili, a ne blokiraju ih kao što su nas. Dvostruka pravila bando prokleta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika