15.06.2010. / 19:51

Autor: Hina

Video: Rusija porinula nuklearnu podmornicu nakon 17 godina gradnje

Očekuje se da će Severodvinsk ući u sastav ruskih oružanih snaga do 2011, ali je Konstantin Makijenko, zamjenik direktora Centra za analize strategija i tehnologija sa sjedištem u Moskvi, rekao da je to "krajnje optimistično"

Dmitrij Medvedev na svećanom porinuću (Reuters)Dmitrij Medvedev na svećanom porinuću (Reuters)Rusija je u utorak porinula nuklearnu podmornicu koju je gradila 17 godina zbog nedostatka finacijskih sredstava nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Severodvinsk, kako je podmornica nazvana, trebao "pojačati rusku vojnu moć i mornarički potencijal kao i ojačati položaj Rusije na svjetskim morima". Dužnosnici su izjavili da je podmornica 80 posto završena te da će pokusi početi ovoga ljeta, javila je agencija Itar-Tass. Agencija RIA navodi da je 119 metara dugačak Severodvinsk prva podmornica u klasi Yasen/Graney te da je napravljena da može nositi nuklearne krstareće rakete dalekog dometa i drugo naoružanje.

Očekuje se da će Severodvinsk ući u sastav ruskih oružanih snaga do 2011, ali je Konstantin Makijenko, zamjenik direktora Centra za analize strategija i tehnologija sa sjedištem u Moskvi, rekao da je to "krajnje optimistično". Po njegovim riječima, do tada bi moglo proći tri do pet godina. Također je rekao da se ne zna hoće li Rusija imati finacijskih sredstava za proizvodnju još nekoliko podmornica iste klase ako se Severodvinsk pokaže uspješnim. Rusija planira izgraditi još barem šest takvih podmornica, navodi RIA. Prošle je godine počela izgradnja druge podmornice u seriji nazvane Kazan.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 15.06.10. 20:55

To se zove temeljita gradnja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika