16.06.2010. / 13:02

Autor: Hrvoje Šimičević, Hina

Josipović potvrdio: Nastup vojne klape na koncertu za Gotovinu je potencijalno štetan

Uz klapu Sveti Juraj rečenoj je manifestaciji nazočio i Marko Perković Thompson, na čijim se koncertima - osim što ga ovaj redovno započinje pozdravom popularnim u zločinačkoj NDH - gdjekad može vidjeti pripadajuća ikonografija rečene koljačke ideologije

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović potvrdio je danas da je zatražio istragu o nastupu vojne klape "Sveti Juraj" na splitskom koncertu potpore hrvatskim generalima kojima se sudi u Haagu i Hrvatskoj te izrazio nadu "da nam to, iako se radi o potencijalno štetnom događaju, neće naškoditi". "Zatražio sam da se vidi kako je došlo do tog nastupa... Potencijalno je riječ o štetnom događaju", kazao je predsjednik i izrazio nadu da do toga neće doći.

Predsjednik je na redovnoj godišnjoj konferenciji zapovjednika kopnenih vojski članica NATO-a istaknuo kako su on i predsjednica Vlade puno radili na vjerodostojnosti Hrvatske pred Haaškim sudom, da bi do ovog događaja došlo "neposredno pred uključivanje Hrvatske u EU". Kazao je da se sada treba utvrditi da li se naprosto radi o nesretnom slijedu okolnosti. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, koji sudjeluje na konferenciji zapovjednika vojski članica NATO-a, kratko je dodao da se uvijek "sudjeluje po proceduri" i da oružane snage "samo postupaju".

Koncert potpore hrvatskim generalima optuženima za ratne zločine pod nazivom "Za istinu" održan je u nedjelju u splitskoj Spaladium areni u nedjelju navečer uz - izravan prijenos Hrvatske televizije. Na njemu je nastupila i klapa "Sveti Juraj" koja je u sastavu Hrvatske ratne mornarice. Klapa je osnovana početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu.

HRT nema problema sa istinom

Kako vidimo, nije potrebno otići u Lourdes da bi se Hrvatska vojska predstavila međunarodnoj javnosti i samoj sebi; dapače, to se može nadasve 'dostojanstveno' raditi i u Hrvatskoj, u čemu je već godinama najuspješnija upravo Hrvatska radiotelevizija. Blistavi i ključni primjer bili su 'prigodni' razgovori sa posjetiteljima ovog događaja. U malom improviziranom studiju, patriotski osviješteni uglednici dostojanstveno su i bez ikakvih 'suvišnih' upadica televizijskog osoblja upirali prstom u građane prikovane pred malim ekranima, odašiljajući pritom naramak priručnih državotvornih maksima, prema kojima je i Mirko Norac - osuđeni ratni zločinac i ubojica srpske starčadi - na istoj kazneno-pravnoj razini kao i generali u Haagu za čiju se obranu novac navodno prikupljao; naime, nevin.

Zašto takav stav ne gaji i hrvatsko pravosuđe - jer je nevinog Norca otpravilo na dugogodišnju robiju, izravno se na taj način usprotivivši 'istini o Domovinskom ratu' prema kojoj valjda nije moguće počiniti zločin u obrambenom ratu, to je sasvim druga priča. Zanimljivije je primjetiti kako HRT ni u ovom slučaju nije imao nikakvih problema sa svjesnim preuzimanjem suučesništva u emitiranju istine o Mirku Norcu, odnosno o Domovinskom ratu. Isto kao što nema nikakvu grižnju savjest kada ubire novac za pristojbu od pripadnika manjine koju je - kako vidjesmo na HRT-u - 'nepravedno osuđeni Norac' tamanio baš zbog njihove etničke pripadnosti.

Elem, uz klapu Sveti Juraj rečenoj je manifestaciji nazočio i Marko Perković Thompson, na čijim se koncertima - osim što ga ovaj redovno započinje pozdravom populariziranim u zločinačkoj NDH - gdjekad može vidjeti pripadajuća ikonografija rečene koljačke ideologije. No, kako znamo, to su tek izolirani incidenti. Isto kao i činjenica da je nevini Norac kraj Gospića ubio stari­ju ženu srpske nacionalosti i naredio likvidaciu najmanje 70 civila.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika