21.06.2010. / 12:57

Autor: Nacionalova redakcija

ITI 2010: Jezične tehnologije - Infrastruktura za informacijsko društvo

Konferencija u organizaciji SRC-a okupila je ugledne međunarodne predavače koji će svoje znanje pokušati prenijeti okupljenima

ITI konferencija okupila je ugledne predavačeITI konferencija okupila je ugledne predavačePočela je 32. međunarodna konferencija „Information Technology Interfaces ITI 2010” koja se i ove godine održava u Cavtatu u hotelu „Croatia”. Konferencija će se održavati do 24. lipnja.

Na svečanosti otvaranja okupljenima su se obratili predsjednica međunarodnog Programskog odbora dr.sc. Vesna Lužar-Stiffler, predsjednik Organizacijskog odbora mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj, Sveučilišnog računskog centra, te prof. dr. sc. Ino Čurik predstavnik Hrvatskog Biometrijskog društva, koji je rekao nekoliko riječi o ovogodišnjem Biostatu. Kao predstavnica Sveučilišta u Zagrebu svečanom otvaranju prisustvovala je i prof.dr.sc. Ljiljana Pinter, prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom.

Posebna tema ovogodišnje konferencije je „Language Technologies: An Infrastructure for Information Society“ te je i prvo pozvano predavanje održano nakon otvaranja konferencije bilo vezano upravo uz posebnu temu. Održao ga je Peter Wittenburg, voditelj tehničke skupine na Institutu za psiholingvistiku Max Planck (Nizozemska), voditelj tehničkih infrastruktura u projektu CLARIN i stručnjak u području jezičnih tehnologija. Naziv predavanja je „Culture Change in Data Management”.

Drugo pozvano predavanje prvog radnog dana konferencije je predavanje Michaela Witbrocka, potpredsjednika za istraživanja Cycorp, Inc. (SAD), stručnjaka u području neuralnih mreža, računalne lingvistike te multimedijskoga pretraživanja informacija. Njegovo pozvano predavanje nosi naziv „Acquiring and Using Large Scale Knowledge”.

Nakon pozvanih predavanja u glavnoj konferencijskoj dvorani „Orlando“ počet će radionica "Text Mining and Link Analysis for Web and Semantic Web" koju vode dr. sc. Dunja Mladenić i Marko Grobelnik s Instituta Jožef Stefan, Slovenija. Na kraju prvog radnog dana valja spomenuti okrugli stol pod nazivom "Make Your 'Wish List' for the Forthcoming 10 Years", koji je na programu u 18.30 sati u dvorani Orlando i moći će se pratiti izravno preko web streaminga.

Panel diskusiju će moderirati dr. sc. Dunja Mladenić s Instituta Jožef Stefan iz Slovenije i prof. dr. sc. Marko Tadić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Panelisti okruglog stola bit će Marko Grobelnik s Instituta Jožef Stefan, Slovenija, Erhard Hinrichs, Tübingen University, Njemačka, Michael Witbrock, Cycorp, Inc., SAD i Peter Wittenburg, Max Planck Institute for Psycholinguistics, Nizozemska. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i tehničkim ko-sponzorstvom IEEE Region 8, IEEE Croatia Section i IEEE Croatia Computer Chapter.

Tradicionalna misija konferencije je pospješiti komunikaciju i interakciju između istraživača i stručnjaka koji se bave razvojem i primjenama metoda i tehnika u širokome području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Vezane vijesti

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Tvrtka Računi.hr sa svojom tehnologijom PhotoPay izabrana je za jednu od 15 najperspektivnijih europskih tvrtki koje će se predstaviti u Belfastu, na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika