21.06.2010. / 17:43

Autor: Hrvoje Šimičević

Što ako igrači Sjeverne Koreje teško osramote naciju?

Uz nogomet, ovdje bi se moglo raditi i o golim ljudskim sudbinama koje bi nakon 90 minuta jedne sportske utakmice mogle postati nadasve upitne

Foto: ReutersFoto: ReutersDugoročne posljedice današnje utakmice Portugal - Sjeverna Koreja, u kojoj je potonja momčad dobila 7 komada bez da je pritom 'ispalila metak', mogu se samo nagađati. Ipak, obzirom da se radi o Sjevernoj Koreji, državi s jednim od najzatvorenijih totalitarnih društava u svijetu, za pretpostaviti je da bi prva jedanaestorka ove momčadi, zajedno sa rezervnim igračima i operativnim rukovodstvom reprezentacije, vozačima, pratećim pripadnicima sigurnosti, liječnicima, fizioterapeutima i svim drugim pojedincima koji su doputovali u Južnu Afriku - mogla pretrpiti znatno kardinalnije sankcije nego što je to literarna odmazda matičnih sporskih novinara.

Naime, da se današnje teško stradalaštvo desilo nekoj drugoj državi - ustvari bilo kojoj drugoj, samo ne Sjevernoj Koreji - posljedice bi se vjerojatno manifestirale na znatno prozaičnije načine; sportski žurnalistički jurišnici u svojim bi izvještajima vjerojatno sa naramkom pridjeva i uskličnika žigosali svih jedanaest prvotimaca, izbornik bi tog trenutka postao svjesan da za koji tjedan treba početi tražiti drugi posao, a britanski Sun i slični tabloidni prvoborci, vjerojatno bi u tradicionalnom britanskom stilu sutradan osvanuli s naslovom: 'Cappelo se preznojava: Englezi su jučer dobili pravu konkurenciju!'.

Nakon toga, za najviše mjesec-dva, današnja bi utakmica otišla u predjele opće nogometne povijesti, te bi se ponekad - vjerojatno svake četiri godine - izvlačila iz naftalina kao usputni podatak u rubrici 'najveće pobjede u povijesti prvih krugova Svjetskih nogometnih prvenstava'. Tako bi to vjerojatno izgledalo da su portugalski fantazisti isprašili bilo koju drugu momčad na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Međutim, Ronaldo & comp. napunili su golovima baš Sjevernu Koreju, a u tom slučaju, razvidno je, špekulacije o mogućim posljedicama poraza nadilaze sferu poimanja nogometa kao bezazlene masovne društvene zabave; Umjesto toga, kontekst je znatno opipljivije naravi; on obiluje 'lažnim navijačima dovedenim iz Kine', pričama o 'jednom pripadniku službe sigurnosti na svakog člana reprezentacije', 'teškim kaznama za sramoćenje velike nacije', 'logorima za preodgoj', 'eksploatacijama rudnih bogatstava', 'mitraljeskim gnijezdima', 'visokom žičanom ogradom', 'stražarskim kulama' i 'minskim poljima'.

U najkraćem, uz nogomet, ovdje bi se moglo raditi i o golim ljudskim sudbinama koje bi nakon 90 minuta jedne sportske utakmice mogle postati nadasve upitne. "Što ako igrači Sj. Koreje nestanu?", upitali su se tako neki hrvatski i inozemni mediji nakon prošlotjedne vijesti da je iz kampa ove reprezentacije netragom nestalo četvero igrača. Premda se na kraju pokazalo da ipak nitko nije nestao te da su svi na broju, hipotetski odgovori svodili su se u većini slučajeva na jedno te isto: u tom bi slučaju cijeli život strahovali od likvidacije, dok bi svojoj užoj i široj rodbini i prijateljima priuštili godine i godine rada po raznim logorima za preodgoj.

Što bi se, međutim, moglo dogoditi u slučaju da Sjeverna Koreja od neke momčadi izgubi 7:0, i to na očigled svih Sjevernokorejaca, kojima je režim, pokazat će se porazno na 'kolektivni moral', iz nekog razloga po prvi puta uživo emitirao utakmicu njihove selekcije? Možemo dakle samo pretpostaviti, i to na slijedeći način: Jurišnici sjevernokorejske tajne policije u svojim će izvještajima vjerojatno sa naramkom pridjeva i uskličnika žigosati svih jedanaest prvotimaca, izbornik će tog trenutka, zajedno sa svojim pulenima, postati svjesan da će mu za koji tjedan nadležna režimska služba pronaći posao koji ima malo veze s nogometom a više sa kamenoklesarskim zanatom, a državna agencija KCNA u svome će stilu osvanuti s naslovom: 'Reprezentacija izdala naciju i voljenog vođu: SAD platio izbornika i igrače da namjerno izgube!' Mjerodavna svjetska sportska i politička javost će u tom trenutku, kao i obično, biti na razini zadatka: paralelno s ovim događajima, tjednima će mediji tražiti odgovornog za čudovišno neprepoznatljive nastupe Engleza i Francuza.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika