23.06.2010. / 09:39

Autor: Nacionalova redakcija

Finskom zavladale žene: Nova premijerka je Mari Kiviniemi

Na čelu Finske našle su se dvije žene, predsjednica Tarja Halonen i premijerka mlada političarka Centralene Stranke Mari Kiviniemi koja je do sada bila ministrica lokalne samouprave te ministrica vanjske trgovine i razvoja.

Predsjednica Finske Tarja Halonen s novom premijerkom Mari Kiviniemi (Foto: Reuters)Predsjednica Finske Tarja Halonen s novom premijerkom Mari Kiviniemi (Foto: Reuters)Finski parlament potvrdio je Mari Kiviniemi, vođu Centralene Stranke, kao novu premijerku. Kiviniemi zamjenjuje Mattija Vanhanena iz iste stranke koji je dao ostavku prošlog tjedna. Status druge premijerke u finskoj političkoj povijesti još treba potvrditi predsjednica Tarja Halonen.

Vanhanen, koji je na mjestu premijera bio od 2003., u prosincu je objavio svoje povlačenje radi operacije noge.

Centralna Stranka sa strankama Nacionalna Koalicijska Stranka, Zeleni i Švedska ljudska stranka čini umjereno desničarsku koaliciju.

Kiviniemi je početkom mjeseca kao šefa stranke zamijenila Vanhanena.

Bivšoj ministrici za lokalne vlade i javnu administraciju te vanjsku trgovinu i razvoj, 41-godišnjoj Kiviniemi finski parlament u kojem radi više od 15 godina odobrio je kandidaturu na mjesto premijerke s 115 za, 56 protiv dok su 24 osobe bile odsutne, prenosi BBC.

Mari Johanna Kiviniemi je rođena 1968. u ruralnom dijelu jugozapadne Finske u obitelji uzgajivača kokoši. Studirala je ekonomiju na Helsinškom Sveučilištu, dok je godinu dana provela u Njemačkoj na razmjeni studenata. Osim finskog, govori i engleski te švedski jezik. Udana je za poduzetnika Mikaela Louhivuorija s kojim ima dvoje djece Hannu i Anttija. U slobodno vrijeme sluša klasičnu glazbu i skija.


Prvi put se za mjesto u finskom parlamentu kandidirala kao studentica 1991. godine prikupivši gotovo 5 000 glasova što je ipak bilo nedovoljno. Tek se 1995., nakon što je završila magisterij iz društvenih znanosti, kandidira ponovno i osvaja svoje mjesto u parlamentu.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika