24.06.2010. / 12:21

Autor: Deutsche Welle

Kacin: Odlazak WAZ-a je direktan šamar Srbiji i njenom imidžu

Povlačenje medijske grupe WAZ šteti imidžu Srbije u očima EU, kao što šteti i njenom eurointegracijskom putu, smatra specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin

Jelko KacinJelko KacinNa Zapadnom Balkanu sve države koje pretendiraju na članstvo u EU imaju isti problem. S jedne strane to je organizirani kriminal i korupcija. S druge, u pitanju su medijske slobode koje, prema riječima specijalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, omogućavaju da se u zemljama, u procesu eurointegracije, promoviraju pitanja od izuzetne važnosti za usvajanje pravnog reda i prakse Europske unije.

Povodom trenutne situacije u kojoj se njemačka medijska grupa WAZ povlači sa srpskog medijskog tržišta uz međusobne optužbe o ucjenama, nepoštivanju zakona, pa čak i nemoralnosti, Kacin smatra da je sve to loša vijest za Srbiju. Prema njegovim riječima WAZ je kompanija koja je prisutna u medijima u svim državama centralne i jugoistočne Europe i na taj način omogućava pluralizaciju medija i širenje medijskih sloboda. To je neophodno kako bi građani zemalja te regije razumjeli što je sve potrebno napraviti na putu ka i u EU, kaže Kacin za Deutsche Welle.

„Ako se WAZ povlači iz Srbije to je loš signal i svakako poruka koja ni na jedan način ne pomaže Srbiji da dobije status zemlje kandidata. Obrnuto, to je šamar Srbiji i njenom imidžu u državama članicama Unije, jer se bez medijske slobode ne može ka i u Europsku uniju.“

Pravo

Međutim pored pitanja medijskih sloboda u ovom slučaju bitan je i pravni aspekt. WAZ je naime, poslije nedobijenog odgovora od Antimonopolske komisije Srbije na zahtjev za investiranje u Večernje novosti, primjenio pravilo Europske antimonopolske komisije, za koje uprava WAZ-a tvrdi da vrijedi i za Srbiju. I dok europski stručnjaci u području primjene tržišnih prava naglašavaju da je u ovom slučaju nadležno samo i jedino nacionalno pravo Srbije, koje bi se, istina, u procesu približavanje zemlje Europskoj uniji trebalo uskladiti sa legislativama EU, Jelko Kacin smatra da je WAZ svojim potezom postavio srpskoj državi elementarno pitanje: da li je ona pravna država ili nije?

„Ako nisu dobili odgovor na svoj zahtjev, onda to znači da prava nisu dostupna svima, u istoj mjeri i na jednak način. To je bio test na osnovu koga su se oni (WAZ) pozvali na plan B“, smatra Kacin.

Moral

Poslije vijesti da se WAZ povlači iz Srbije zbog loših poslovnih iskustava, za kojima je uslijedila i vijest da je ta medijska grupa preuzela kompaniju koja ima udijela u vlasništvu Večernjih novosti, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, javno je pozvao na zabranu povratka WAZ-a na srpsko medijsko tržište, i to nazvao „nemoralnim činom“ poslije „svih ružnih riječi upućenih na račun Srbije.“

Reagirajući na takav stav ministra Dinkića, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da je za izjave ministra ekonomije nadležan premijer Srbije i da je sada trenutak da se predsjednik Vlade Mirko Cvetković „jasno pozicionira“.

Kacin najavljuje da će na jesen Europskom parlamentu podnijeti izvještaj o napretku Srbije u kome će se, između ostalog, opširno govoriti o „medijskim slobodama ili neslobodama“. Jedno je međutim sigurno – odgovor na trenutno stanje, kako u konfliktu sa WAZ-om, ali i kada je u pitanju stanje u sferi medija u Srbiji, mora se pronaći u samoj Srbiji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

registracija
25/6/10

Caslav, 25.06.10. 11:40

Jelko govori o slobodi medija samo onda kada su ugrozeni interesi njegovih poslodavaca. Nije se sjetio da govori o monopolu na medijskim trzistima Jugoistocne evrope kada taj isti WAZ sklapa tajne i javne kupoprodajne ugovore sa kriminalcima, t.j. narko- i duvanskim magnatima sa interpolovih potjernica ( Saric i Subotic). Ako su Europske vrijednosti slobode medija zasnovane na poslovanju sa kriminalcima i krsenju nacionalnih zakona i propisa o antimonoposkoj preventivi, onda nije ni cudo sto se EU nalazi u dubokoj, ne samo ekonomskoj, nego i u moralnoj krizi. Dakle gospodine Kacin slazem se da kada je rijec o medijskim slobodama u Srbiji, stanje je kriticno, ali zar upravo monopolisti poput WAZ-a tome najvise ne doprinose ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika