24.06.2010. / 19:01

Autor: Martina Čizmić

Jobs vas gleda: Apple promijenio uvjete korištenja i sad prati svaki vaš korak

Iako se podaci, kaže Apple, prikupljaju anonimno i ni po čemu ne mogu identificirati specifičnog korinsnika, zabrinjava činjenica da su tu izmjenu napravili daleko od očiju javnosti

Steve JobsSteve JobsStara je poslovica "podijeli pa vladaj". U slučaju Applea, mogla bi se primijeniti "zaludi pa vladaj".

Naime, Apple je na svojim web stranicama promijenio uvjete korištenja i privatnosti koje svaki korisnik njihovih proizvoda mora prihvatiti kako bi mogao početi koristiti iPhone, iPad i ostale i-proizvode. Prema novim pravilima Apple ima pravo prikupljati podatke o kretanju svakog od kupaca njihovih proizvoda i dijeliti njihovu točnu lokaciju sa trećm osobama.

Iako se podaci, kaže Apple, prikupljaju anonimno i ni po čemu ne mogu identificirati specifičnog korinsnika, zabrinjava činjenica da su tu izmjenu napravili daleko od očiju javnosti. Naravno, postoji i jedan "ali" u cijeloj priči. Aplikacije poput "MobileMe", koje omogućavaju korisniku pronalaženje njegovog mobilnog telefona ili iPada u slučaju gubitka ipak zahtjevaju osobne informacije kako bi ispravno radile. A što onda sprječava Apple da te informacije iskoristi u privatne svrhe? Ništa.

Iako je objašnjenje za prikupljanje informacija o kretanju korisnika logično, Apple te informacije koristi kako bi pružio bolju uslugu svojim kupcima i korisnicima nudeći im ponude svojih poslovnih partnera ovisno o njihovom trenutnom mjestu boravka, teško se oteti dojmu "Velikog Brata".

S obzirom na to da se svakoga dana diljem svijeta proda više od milijun iPhonea i iPada, teoretičari zavjere rekli bi da je to Jobsov način da zavlada svijetom. Oni, malo manje paranoični, jednostavno će izabrati uređaj nekog drugog proizvođača.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika