26.06.2010. / 21:38

Autor: Hina

Umro bivši predsjednik postsovjetske Litve Algirdas Brazauskas

Brazauskas je politiku napustio 1998. ali se vratio i prije umirovljenja bio premijer od sredine 2001. do sredine 2006. godine

Algirdas Brazauskas (Wikipedia)Algirdas Brazauskas (Wikipedia)Algirdas Brazauskas, prvi postsovjetski predsjednik Litve izabran na slobodnim izborima, koji je kasnije postao i premijer, umro je u dobi od 77 godina, objavio je ured predsjednice u subotu. Iako van Litve nije bio poznat koliko Vytautas Landsbergis, nacionalistički čelnik koji se borio za neovisnost Litve, Brazauskas je bio popularan i poštovan u domovini.

"Sjećanje na prvog izravno izabranog predsjednika Litve nakon što je zemlja vratila neovisnost, na snažnu i karizmatičnu osobnost, dugo će ostati u srcima naroda Litve", rekla je u izjavi sadašnja predsjednica Dalia Grybauskaite.

Ured predsjednice je priopćio da je Brazauskas umro nakon duge i teške bolesti a litavski su mediji izvijestili da je bolovao od limfoma i raka prostate. Brazauskas je vodio litavsku komunističku partiju u odvajanju od komunističke partije Sovjetskog Saveza 1989. godine no radikalniji Landsbergisovi nacionalisti ostvarili su vraćanje potpune neovisnosti zemlje.

Ona je proglašena u ožujku 1990. ali ju je svijet priznao tek u kolovozu 1991., nakon neuspjelog državnog udara tvrdolinijaša protiv sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova. Gospodarski kaos koji je pratio neovisnost kao i međusobni sukobi nacionalista učinili su Landsbergisa nepopularnim te je Brazauskas pobijedio kandidata desnog centra na prvim postsovjetskim predsjedničkim izborima 1993. godine.

Brazauskas je politiku napustio 1998. ali se vratio i prije umirovljenja bio premijer od sredine 2001. do sredine 2006. godine.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika