31.05.2012. / 18:10

Autor: Hina

Nikolić prisegnuo na dužnost predsjednika

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je pred srbijanskim parlamentom položio predsjedničku prisegu, čime je formalno započeo njegov prvi petogodišnji predsjednički mandat, dok će 11. lipnja u zgradi srbijanskog predsjednika biti održana Nikolićeva svečana predsjednička inauguracija.

Tomislav NikolićTomislav NikolićNovoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je pred srbijanskim parlamentom položio predsjedničku prisegu, čime je formalno započeo njegov prvi petogodišnji predsjednički mandat, dok će 11. lipnja u zgradi srbijanskog predsjednika biti održana Nikolićeva svečana predsjednička inauguracija.

Nikolić je za predsjednika izabran u dva izborna kruga održana 6. i 20. svibnja, nakon što je u drugom krugu pobijedio svog protukandidata, bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

U svom prvom predsjedničkom obraćanju parlamentu Nikolić je kazao kako je Srbija zemlja koju razara opća kriza te kao glavne probleme istaknuo ''neodgovorno i neznalački'' provedenu privatizaciju koja je rezultirala nezaposlenošću i siromaštvom, te koruciju i kriminal koji su proizveli opću nesigurnost građana i nepovjerenje u institucije.

Među problemima je naveo i zapostavljenost sela, napuštanje cijelih dijelova zemlje i pritisak na gradove, negativan prirast stanovništva, starenje nacije i pesimistične izglede za budućnost.

''Popuštali smo pred nedemokratskim načelima u razvoju zemlje, posljedica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički suparnici. Mediji su stavljeni pod nadzor i u vlasništvu su političke elite. Rezultat – politički progon konkurencije. Čak je i reforma pravosuđa provedena sukladno stranačkim interesima i nalozima. Posljedica je sunovrat pravde i pravičnosti u našoj državi. Monopolisti gdje god se okrenete, a građani plaćaju'', rekao je Nikolić.

Istaknuo je kako on želi drugačiju Srbiju, konačno ujedinjenu u borbi za bolji život i u kojoj će djeca biti ponosna što imaju prilike takmičiti se s njihovim vršnjacima u svijetu.

''Želim Srbiju oslobođenu od straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata na istoku i zapadu. Želim Srbiju koja će biti ravnopravan član Europske unije i koja se nikada neće odreći svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, svog Kosova i Metohije'', dodao je Nikolić.

Prenoseći zastupnicima svoju želju da zajedno uspiju u ostvarenju tih želja građana, poručio im je kako će im, budu li se borili za ljude, za pokretanje Srbije i bolji život, on pomagati snagom koju mu daje ustav i način na koji je izabran (izravno, glasovima građana).

Ustvrdivši kako je u političkom životu proveo 20 godina u oporbi i često bio žrtva nepravde i nedemokracije, Nikolić je kazao kako se neće prestati boriti dok se Srbija ne izbori protiv kriminala i korupcije, monopola i vladavine političke elite i dok ne postane pravna, pravična i demokratska država ravnopravnih građana s istim šansama za sve.

Ceremoniji polaganja predsjedničke prisege nazočili su, među ostalima, bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, predstavnici diplomatskih misija i međunarodnih institucija u Beogradu, rektori sveučilišta, vjerski poglavari, predstavnici najviših državnih tijela, vlade, pravosuđa, vojske, policije i drugih institucija, kao i preostalih deset predsjedničkih kandidata koji su, uz Nikolića i Tadića, sudjelovali u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Ranije tijekom dana srbijanski je parlament konstituiran u njegovu novom sazivu, nakon što su potvrđeni zastupnički mandati za svih 250 novih zastupnika, koliko ih ima srbijanski parlament.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 31.05.12. 19:02

Jesu li tome nazocili i predstavnici Hr veleposlanstva bilo bi zanimljivo znati ?


registracija
9/2/12

bobance, 01.06.12. 00:05

Jesu, cekali su u WC.


registracija
6/4/12

elem, 01.06.12. 08:02

Da u WC-u su bili jer kada su vidjeli neke ovdje *komentatore* dobili su trčkalicu.


registracija
3/6/12

Zagor, 03.06.12. 00:52

Ludnica :D
http://www.youtube.com/watch?v=-lBfFK0qMBw


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika